Explosie in Beiroet doet herinnering aan Tessenderlo Chemie weer opleven

De Libanese hoofdstad Beiroet werd gisteren getroffen door een onwaarschijnlijk hevige ontploffing. Er zijn honderden doden en duizenden gewonden. De materiële schade is gigantisch.

De oorzaak was gisterenavond vrij snel duidelijk. Een brand in een magazijn sloeg over naar een pakhuis dat volgestouwd zat met ammoniumnitraat. Dat zorgde voor een explosie die meerdere wijken in de stad compleet in puin legde.

De ramp in Beiroet zorgt voor pijnlijke herinneringen in onze eigen regio. Op 29 april 1942 vond een zware ontploffing bij Tessenderlo Chemie plaats. Die verwoeste de ganse fabriek maar ook de wijken rond het chemisch bedrijf werden volledig weg geblazen. Na de explosie bleef een krater van 23 meter diep achter op de plaats waar het bedrijf stond. Ook daar was de oorzaak allicht een ontploffing van ammoniumnitraat. Arbeiders probeerden om dat gevaarlijke goedje los te maken met dynamiet. Dat werd een drama waarbij 189 doden en bijna 1000 gewonden vielen.

De fabriek werd later op dezelfde plaats, midden in dichtbevolkt gebied, weer opgebouwd. Dat gebeurde na een bevraging van de bevolking waarbij vooral de stem van de lokale ondernemers werd gehoord. Die leefden van de arbeiders die in de fabriek werkten. Er was ook zware politieke druk om de fabriek op dezelfde site op te bouwen en niet op het industrieterrein naast het Albertkanaal.

Geef een reactie