Grootste test ooit voor BE-Alert

De alarmeringstool BE-Alert organiseerde op donderdag 3 oktober een grootschalige test in alle 204 gemeenten die zich ondertussen hebben aangesloten.Er werden in totaal meer dan 417.640 SMS’en, 52.304 gesproken berichten en 123.783 mails verzonden. Het was de eerste maal dat de capaciteit van het alarmeringsplatform op een dergelijke grote schaal werd getest. Voor 73 gemeenten was het de eerste BE-Alert test.

Voor het Nationaal Crisiscentrum is deze test het uitgelezen moment om de capaciteit en de afleversnelheid van de berichten tijdens piekbelasting na te gaan. Op enkele kleine technische problemen, verliep de grootschalige test vlekkeloos en werd de berichten snel afgeleverd. De komende weken zal het Nationaal Crisiscentrum met alle partners deze test grondig evalueren met het oog op toekomstige verbeteringen en innovaties.

SMS op basis van aanwezigheid

In samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum en de drie telecomoperatoren werden ook testberichten verstuurd op basis van aanwezigheid in een zone. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel in de geselecteerde zone een testbericht hebben ontvangen, ook al waren ze niet ingeschreven. Deze testen vonden plaats in samenwerking met: de gemeenten/steden Schoten, Herent, Tournai, Braine-Le-Comte, Habay, Nassogne en de federale diensten van de gouverneur van Limburg en West-Vlaanderen. In de provincie Limburg werd een testbericht verstuurd naar alle aanwezigen in vijf gemeenten.  In totaal werden er 181.667 berichten op deze manier verzonden.

BE-Alert al 135 ingezet tijdens noodsituaties

Momenteel zijn 80% van de Belgische steden en gemeenten aangesloten op dit alarmeringsplatform. De afgelopen twee jaar werd de bevolking in 135 noodsituaties verwittigd via BE-Alert. Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, drinkwatervervuiling, elektriciteitsonderbreking, stormweer…Momenteel zijn er al meer dan 627.000 adressen geregistreerd.

In de zone Vlaams-Brabant Oost zijn enkel Overijse, Tremelo, Lubbeek, Tielt-Winge, Kortenaken en Geetbets niet aangesloten bij het alarmeringssysteem.

Geef een reactie