Jeugdauteur Sylvia Vanden Heede vertelt het verhaal van de eik van Scherpenheuvel op briljante wijze

Er druppelen natuurlijk al wekenlang bedevaarders binnen maar in Scherpenheuvel komt het bedevaartseizoen dit weekend echt op gang. De eerste processies zijn ondertussen aangekomen op de plaats waar ooit de historische eik moet gestaan hebben. Waar de wortels van de boom eeuwen geleden naar water zochten, staat nu het altaar van basiliek.

Historicus Michaël Hanne heeft de laatste jaren zeer veel nuttig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het bedevaartsoord. Dat leverde waardevolle inzichten op, en af en toe ook een frustratie.

Eén van die frustraties is het verhaal van de herder, het kapelletje en de oude eik boven op de scherpe heuvel. Het verhaal dat zich door de eeuwen heen heeft vastgeankerd in onze geesten is dat van een brave man die stokstijf aan de grond genageld bleef, toen hij het kapelletje wou meepakken. Pas toen iemand dat kapelletje weer terug hing, kon de herder opnieuw bewegen.

Uiteraard is dat een volkssage, ontsproten door beleving, interpretatie en associatie. Toch is het echte verhaal van de oude eik bijzonder boeiend. Het vertelt namelijk niet alleen wat er op de heuvel van Scherpenheuvel gebeurde maar ook wat er in de ruime omgeving van de bedevaartplaats aan de hand was.
Dat verhaal heeft Joachim Hanne helemaal weer helder gemaakt. Hij ging op zoek naar de tientallen beeldjes van Maria, die uit het hout van de oude eik zijn gesneden. En hij heeft er ook veel terug gevonden. Soms kortbij. In de abdij van Averbode bijvoorbeeld. Soms ook verder. Tot in Spanje toe.

Michaël Hanne wilde het echte verhaal van de eik zo breed mogelijk verspreiden. Hij had een eerder apart idee. De historicus vroeg aan jeugdschrijfster Sylvia Vanden Heede om de geschiedenis in een kort boekje neer te schrijven. Die deed dat op een ronduit briljante manier. Ze schrijft haar verhaal vanuit het standpunt van de boom. Het boek is makkelijk te begrijpen voor kinderen maar het is zo knap gebracht, dat ook volwassenen het met plezier zullen lezen.

De illustraties zijn van Joris Snaet. Zijn werk kan je iedere week in de krant De Standaard bekijken.

Het boek “De eik op de heuvel” wordt op zondagavond 30 april om 19 uur voorgesteld bij de opening van het bedevaartseizoen in Scherpenheuvel. Auteur Sylvia Vanden Heede en illustrator Joris Snaet zijn daarbij aanwezig.

Boven op de heuvel

stond een eik. Hij stond
er helemaal alleen.
Soms kwamen mensen
in zijn schaduw rusten.
Soms dansten kinderen
om hem heen.

Op een dag sloeg iemand
in spijker in zijn stam.

Dat veranderde alles….

Geef een reactie