Therapy? is eerste internationale band ooit op Lolands Festival

Lolands doorbreekt voor het eerst in elf jaar een glazen plafond. In tien edities hebben de organisatoren zowat alle genres van de populaire muziek op het podium van hun festivalweide gezet maar de selectie van artiesten gebeurde altijd binnen de landsgrenzen. Daar komt vanaf dit jaar verandering in. Vandaag maakt het organisatieteam van Lolands bekend dat de Noord-Ierse band Therapy? een van de headliners van Lolands Festival zal zijn.

Therapy? staat op vrijdag 15 september om 22 uur geprogrammeerd. Na deze legendarische grungeband schuift Channel Zero nog op het podium. De metalavond van 2023 lijkt nu al een hoogmis van de snoeiharde gitaar te worden.

TICKETS

website
Lolands Festival

Michael McKeegan (Bass) | Andy Cairns (Guitar, Vocals)
Neil Cooper (Drums)

Therapy? werd al in 1989 opgericht door onder meer gitarist en zanger Andy Cairns. Hij is ook vandaag nog steeds de frontman van de band. Therapy? stond liefst vijf keer op het podium van Rock Werchter. In ’94, ’95, ’96 waren ze drie jaar na mekaar een van de headliners van het festival maar ook in 1998 en 2005 haalde de programmator van Herman Schuermans de Noord-Ieren naar de wei in Werchter. In 2000 haalde de band het podium van Pukkelpop en in 2003 passeerden ze ook nog even op Werchter Classic. Vaste gasten op de grootste festivals van Vlaanderen dus, op dat moment. Maar die populariteit is nooit over gegaan. Therapy? staat ieder jaar wel ergens op een van de populairste festivals in Vlaanderen. In 2019 speelden ze op Wild in ‘t park in Herent en in 2022 waren ze een van de headliners op het vernieuwde Suikerrock in Tienen.

Therapy? heeft een geweldig sterke live reputatie. Dat etaleren ze al decennialang niet enkel op de grotere festivals maar ook in de belangrijke concertzalen. Opvallend daarbij is dat de concerten van de band meestal maanden op voorhand uitverkocht zijn. Therapy? tourt momenteel in Groot-Brittanië en daar is geen ticketje meer te koop. Maar ook in België zijn Trix in Antwerpen op 5 oktober en Reflektor Club in Luik op 6 oktober, nu al uitverkocht.

Het repertoire van Therapy? is gebouwd op een combinatie van snoeiharde gitaren en compromisloze teksten. Nochtans is hun bekendste nummer, toch bij het grote publiek, een met verscheurende stem gezongen ballad: Diane. . Die versie van Diane was in feite een cover van een nummer van Hüsker Dü.

Het allicht populairste album van Therapy? was Troublegum uit 1994 met hits als ‘Nowhere’, ‘Trigger Inside’ en ‘Die Laughing’.

De band heeft in de meer dan dertigjarige geschiedenis zichzelf permanent getriggerd en heruitgevonden. Ze hebben zich zelden geconfirmeerd aan populaire trends en bleven altijd inzetten op creativiteit en originaliteit. Allicht is dat ook wat je krijgt op de wei van Lolands. Een boeiende verwevenheid van oude nummers en nieuwe impulsen. En een ijzersterke live performance.

Je kan hieronder een kleine bloemlezing uit het repertoire beluisteren.

Geef een reactie