Zelf je seizoensgelinkte bloemetjes snijden bij zelfpluktuin Boerket

Geef een boer een zaadje en hij teelt er iets moois van. In dit geval een prachtig bloemenveld. Het zijn de woorden waarmee Luc en Sofie Lavrijsen hun zelfpluktuinen voor seizoensgelinkte bloemetjes omschrijven.

In Assent langs de Leuvensesteenweg aan de de voet van het Prinsenbos kan je sedert enkele weken een nieuw fenomeen meemaken. Luc en Sofie Lavrijsen hebben er een bloemenveld aangeplant waar je zelf je boeketje kan afsnijden. Wie dat doet wordt verondersteld om daarna ook correct af te rekenen aan de onbemande kassa. “Wie vertrouwen geeft, krijgt ook vertrouwen terug”, zegt Luc Lavrijsen. Wie geen cash bij heeft kan ook een QR-code scannen en betalen met Payconiq.
De bloemetjes zijn gelinkt aan de seizoenen. De narcissen zijn momenteel uitgebloeid maar de tulpen beginnen volop te ontluiken. Later volgen nog irissen, allium, lelies, gladiolen, dahlia’s, zonnebloemen, pompoenen en pioenen.

Om je boeketje te snijden moet je niet aanmelden of een abonnement nemen. Gewoon naar de pluktuin rijden en je bloemetjes uitkiezen is ok. De uitbaters vragen wel dat de bezoekers van de tuin respect hebben voor de omliggende percelen. In Assent bijvoorbeeld, ligt de tuin aan een klein weggetje dat naar de gastenboerderij van Lianko leidt. Boer Lavrijsen heeft daar een perceel voor wagens voorzien maar dat is beperkt. Als het perceel vol staat hebben kandidaat plukkers de neiging om op de velden rond de tuin te gaan parkeren maar dat is uiteraard niet de bedoeling.

Naast gezond boerenverstand hebben ze bij de familie Lavrijsen ook marketingfeeling. De pluktuinen worden gepromoot met de merknaam Boerket. Ze schragen dat merk met een logo en ondersteunen het concept met een goed gestructureerde website en actieve communicatie op sociale media.

Het bedrijf van de familie Lavrijsen in Herk-de -Stad is in feite gespecialiseerd in witte asperges. Die zijn er maar een paar maanden per jaar en daarom combineren ze die teelt met bramen en bessen en grondwitloof. Maar er ontbrak nog wat. In de zomer van 2021 ontdekten ze eerder toevallig een zelfpluktuin voor bloemetjes. De vonk sloeg meteen over. Boer Lavrijsen startte met een eerste perceel op het eigen bedrijf. Ondertussen zijn er ook zelfpluktuinen in Beringen, Herkenrode en Assent. Later dit jaar volgen nog Bree, Oudsbergen en Peer.

Geef een reactie