In Zichem komt een einde aan meer dan een eeuw voetbalgeschiedenis

In Zichem eindigde vorige zondag meer dan honderd jaar voetbalgeschiedenis. KMJ Zichem, voluit Koninklijke Marie-José Zichem stopt er mee. De laatste wedstrijd tegen Meensel-Kiezegem leverde nog een 2-2 gelijkspel op. Zichem eindigt daarmee op een 14de plaats in 3de provinciale D.

KMJ Zichem werd opgericht op 31 mei 1916. In volle wereldoorlog dus. Exact bijna 107 jaar later wordt het stamnummer 858 definitief uit de lijst van de Belgische voetbalbond geschrapt. Voorzitter Hans Verhaegen neemt de stopzetting van de club nog enigszins ludiek op. Naar aanleiding van de laatste wedstrijd werden foldertjes gemaakt waarin de voorzitter de supporters uitnodigt op een – allicht symbolische – koffietafel. Die wordt echter niet gesitueerd in zijn Zichems café “Bij Pastoar Munte” maar wel in de nieuwe zaak “Kop van Munte” in Aarschot.

Het regionaal voetbal krijgt met de schrapping van KMJ Zichem opnieuw een stevige por. De buren en kleurgenoten van Scherpenheuvel schreven voor het seizoen 2022-2023 geen ploegen in. De spelers van Scherpenheuvel werden vorig seizoen maandenlang niet betaald. Dat bracht uiteraard wat spanningen mee maar uiteindelijk bleven de meeste spelers en de trainer de club wel steunen. Na overleg tussen spelers en de trainer koos Scherpenheuvel Sport ervoor om de structuur voorlopig overeind te houden. Het bondsreglement laat toe dat een club een jaar pauze inlast maar ze moeten dan herbeginnen in de laagste afdeling. Die pauze had een spijtig gevolg. Scherpenheuvel en Zichem zouden namelijk in dezelfde reeks gespeeld hebben en dat had een stevige derby kunnen opleveren.

Scherpenheuvel Sport heeft stamnummer 981 en kan binnen 4 jaar het honderdjarig bestaan vieren.

Coverfoto: credits Wim Vanhelmont

Geef een reactie