Aarschot, Halen en Begijnendijk worden Warme steden die werken aan mentaal welzijn van jongeren

41 Vlaamse steden en gemeenten mogen zich vanaf september 2019 ‘Warme stad’ of ‘Warme gemeente’ noemen. In onze regio zijn Halen, Aarschot en Begijnendijk in dat geval.

De steden en gemeenten engageren zich om een steentje bij te dragen om het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren te verhogen.  Dat mentale gezondheid een probleem is, blijkt uit de hoge zelfmoordcijfers bij jongeren in Vlaanderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO geven 1 op de 5 jongeren wereldwijd aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen. 

Warme William

Een Warme stad of gemeente verenigt alle organisaties die werken met kinderen en jongeren en concrete acties ontwikkelen rond hun mentaal welzijn. Met die maatregelen zullen ze proberen om kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Ze ondersteunen ook het ‘Warme William’-project , dat mensen uitnodigt om zelf een luisterend oor te bieden aan wie het moeilijk heeft. 

Je kan verder lezen na het filmpje

De warme steden en gemeenten worden begeleid door hun Logo, ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven,  de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.  Vijf pilootsteden (Brugge, Gent, Turnhout, Leuven en Genk) gingen de voorbije jaren de uitdaging aan om een Warme Stad te worden. Dit traject leverde goede praktijken op, en staat nu model voor 41 nieuwe steden en gemeenten die starten in september.

Geef een reactie