Burgerinitiatief plaatst 146 zonnepanelen op dak van gemeenschapscentrum | foto’s en timelapse

Met dank aan HagelandStroomt voor het beeldmateriaal

Door de samenwerking tussen de lokale en regionale overheden en een burgerinitiatief wordt een uniek ecologisch project mogelijk in Scherpenheuvel-Zichem. Burgerinitiatief HagelandStroomt financiert de installatie van 146 zonnepanelen, de stad stelt het dak van haar gemeenschapscentrum ter beschikking en koopt een laadpaal en een elektrische wagen aan. Vlaanderen ondersteunt het project met een subsidie. Burgers kunnen participeren en op die manier ook financieel rendement realiseren.

Verbruik van tien gezinnen gedekt

Technici van installateur IBA Technics en coöperatie Ecopower hebben deze week 146 zonnepanelen  op het dak van ontmoetingscentrum De Hemmekes in Scherpenheuvel-Zichem gemonteerd. Die leveren samen een verwacht vermogen van 36.000 kWh per jaar. Dat is het equivalent van het verbruik van tien gezinnen.

Het project was mogelijk door een samenwerking tussen het burgerinitiatief HagelandStroomt, stad Scherpenheuvel-Zichem en de Vlaamse overheid. Na de installatie van de zonnepanelen wordt nog een laadpaal geplaatst. Het stadsbestuur investeert daarna in de aankoop van een elektrische deelwagen. Die zal deels door personeel van de stad zelf gebruikt worden maar hij kan ook gehuurd worden door inwoners en verenigingen. De aankoop ervan gebeurt via Fluvius. Het wordt een type wagen waar makkelijk materiaal kan mee vervoerd worden. De verenigingen kunnen er op die manier ook hun voordeel mee doen.

Eerste stroomversnellersproject in Vlaams-Brabant

Het volledige project kadert in het Stroomversnellersinitiatief dat door de Vlaamse Regering in 2018 gestart werd. Om een startkapitaal van 22.924 euro van de Vlaamse Overheid te krijgen, had het project de steun nodig van minstens 191 burgers. Er stemden snel 212 burgers in met het project. Ook de voorwaarde om 40.000 euro of 160 aandelen op te halen in het Hageland was geen probleem.

Die financiële participatie wordt door de initiatiefnemers gezien als een hefboom voor het succes van dergelijke projecten. Burgers die zich engageren krijgen ook een deel van de financiële opbrengst terug.  

Uitkijken naar nieuwe projecten

Frank Van de Gehuchte, stichtend lid van HagelandStroomt, kijkt ondertussen al uit naar nieuwe projecten. Onder meer het dak van De Egger is een optie maar er moet eerst bekeken worden of dat voldoet aan de voorwaarden voor plaatsing van zonnepanelen. Bij Hageland Stroomt zijn ze alleszins erg tevreden over de medewerking van het lokale bestuur. Volgens schepen van Milieu Nico Bergmans is duurzaamheid op alle vlakken een van de speerpunten van het nieuwe meerjarenplan. Dat betekent ook een transitie naar duurzame energiebronnen. Burgemeester Manu Claes verwijst ook naar het burgemeestersconvenant waarin steden en gemeenten zich effectief engageren om de klimaatopwarming mee aan te pakken.

Geef een reactie