Lions Diest organiseren opnieuw eendjesrace

UPDATE | Wij schreven in dit artikel dat de winnaar van de eendjesrace een jaar lang mocht rond rijden met zijn spikslinternieuwe Volvo V40. Dat is echter niet helemaal correct. Benoit De Ceunynck, destijds de drijvende kracht achter de actie, merkt terecht op dat de winnaar van 2016, Tom Mues, nog steeds met de Volvo V40 rond rijdt. “Bij ons gold: gewonnen is gewonnen”, zegt De Ceunynck. “Hij heeft die auto toen gekregen, BTW inbegrepen.”

De werken duurden meer dan vijf jaar maar in september 2016 stroomde de Demer opnieuw door Diest. Of tenminste, de Begijnebeek. Want het demerwater wordt net buiten de ring afgeleid rond het centrum. In 2020 wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de grote steunbeer renoveren en dan kan de Demer ook echt, gecontroleerd, door de stad lopen.

Niemand die daar voorlopig echt over zeurt. Water is water. Maar dat water heeft in het centrum nauwelijks stroming en dat geeft uiteraard wel wat problemen. Vissterfte bij te warm weer, zwerfvuil dat blijft ronddobberen. Die probleempjes zijn tegelijkertijd ook de verzekeringspolis dat de Demer ook effectief door de stad moet geleid worden. Onze bronnen melden dat VMM de plannen daarvoor snel zal bekend maken.

Eendjesrace was opmerkelijke publiekstrekker

De heropening van de Demer was een groot volksfeest met een opmerkelijke publiekstrekker. De Lions van Diest hebben maandenlang campagne gevoerd om hun eendjesrace te promoten. Er kon geen haan kraaien of een van hun ploegen stond ernaast om eendjes te slijten. Dat evenement was ook echt de moeite. Deelnemers konden een eendje sponsoren. Al die gele plasticbeesten, het waren er honderden, werden in de nagelnieuwe demerbeek gezet waar ze op de kunstmatig opgewekte deining aan een spannende race begonnen. Op de Kaai werden de gele diertjes in een flessenhals geleid. De sponsor van eendje nummer 1 mocht een jaar lang met een bloedschone Volvo van garage Rutten in Diest rondkarren.

Nieuwe editie van de eendjesrace

Het bestuur kondigde destijds enthousiast aan dat het demerfeest ieder jaar zou terugkeren. Niet dus. Maar de Lions laten zich niet intomen. Drie jaar na de eerste eendjesrace komt er een heruitgave. Voorlopig is er niks over bekend. Enkel dat het zeker doorgaat. Op 23 maart maken ze alle details publiek en dat gebeurt al dan niet toevallig in Garage Rutten. De kans dat de winnaar dus weer een bloedmooie Volvo gedurende een jaar kan testen is dus reëel. Maar dat is uiteraard een pure speculatie van Hola Hageland.

Na De Bremberg nu ook steun voor Home Martine Van Camp

We willen alleszins al even het fantastische engagement van Lions Diest in de kijker plaatsen. Twintig jaar lang hebben ze de leningslast van De Bremberg mee helpen dragen. Ze hebben daar tonnen oude kledij voor ingezameld. Vorig jaar hebben ze eenzelfde engagement aangegaan voor de nieuwbouw van het dagcentrum van Home Martine Van Camp op de site van Poelske. Al dat engagement viel ook internationaal op. Twee weken geleden kwam Gudrun Yngvadottir, International President van Lions Club International, een cheque van liefst 100.000 dollar, dat is 88.000 euro, afleveren in Diest. We nemen aan dat u daar wel een paar euro voor een eendje bovenop wil leggen. Volgende week krijgt u van ons alle details. En we blijven ze de volgende maanden op de voet volgen, die Lions.

Geef een reactie