Restauratie kerk Zichem wordt financieel debacle

De restauratie van de Sint-Eustachiuskerk in Zichem dreigt een financieel debacle te worden voor het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem. De eerste fase van die operatie is door een expert begroot op 5,2 miljoen euro. Drie miljoen komt van het Vlaams gewest maar de stad moet zelf 2,2 miljoen opleggen. Die fase houdt echter enkel de consolidatie, instandhoudings- en beveiligingswerken in. De restauratie zelf moet daarna nog starten en wordt begroot op 8 tot 10 miljoen euro.

Subsidie daalt van 80% naar 60%

In principe worden die werken voor 80% gesubsidieerd door het Vlaams Gewest maar daar is momenteel geen enkele zekerheid over. Het dossier moet eerst nog door de administratie goedgekeurd worden. Bovendien daalt die subsidie vanaf 2019 naar 60%. Die daling komt er omdat er veel dossiers ingediend worden en Vlaanderen wil het beschikbare budget spreiden over meer aanvragen.

Om alsnog voor 80% subsidie in aanmerking te komen en dus de daling naar een tussenkomst van 60% te vermijden moest het dossier ingediend worden voor einde december 2018. Dat is ook gebeurd. Het stadsbestuur besliste vorig jaar om de kerkfabriek te begeleiden bij de afhandeling van het dossier omdat het over een erg complexe materie gaat.

Kerk wordt eventueel volledig afgesloten

Burgemeester Manu Claes liet echter verstaan dat zelfs met een subsidie van 80% het dossier financieel onhaalbaar is voor de stad. Er volgt deze maand nog een overleg met het kabinet om te bekijken welke andere mogelijkheden er zijn om de restauratie financieel mogelijk te maken.

Ondertussen is de toestand van de kerk blijkbaar ernstiger dan gedacht. Er zijn een aantal delen van het gebouw afgesloten voor het publiek en daardoor kunnen de erediensten voorlopig plaats vinden. Na de winter volgt er echter een nieuwe evaluatie. Burgemeester Claes sloot donderdag niet uit dat de kerk eventueel helemaal moet gesloten worden.

Scenario van Maagdentoren vermijden

In Zichem werd eerder gefluisterd dat het bestuur van plan was om de kerk te laten verkommeren. Dat werd zowel door de partijen van de meerderheid als de oppositie formeel tegengesproken, al weet voorlopig niemand waar het geld dan moet vandaan komen. Raadslid Joris De Vriendt (Vlaams Belang) noemde de kerk zelfs van internationaal belang. Hij pleitte ervoor om de ganse regio te mobiliseren voor de redding ervan. De Vriendt maakte een vergelijking met de ingevallen Maagdentoren en riep op om die afgang een tweede keer te vermijden.

Kerk vol kunstschatten

De Sint-Eustachiuskerk dateert uit 1385 en bulkt van de verborgen pareltjes. De kerk heeft onder meer het oudste glasraam in België dat nog effectief in een gebouw staat. Dat wordt momenteel beschermd met kippengaas om de rondfladderende duiven af te houden. Het meest waardevolle werk in de kerk is allicht de zestiende-eeuwse triptiek ‘Taferelen uit het leven van Eustachius’ van Jan De Oude.

Geef een reactie