Update |Gescheurde woning in Molenstede afgeschermd met strobalen maar pand stort daarna deels in

UPDATE | Vrijdagnamiddag om 15 uur is de gescheurde woning in de Dorpsstraat in Molenstede gedeeltelijk ingestort. De instorting veroorzaakte geen schade buiten het perceel waar de woning staat maar de kans is reëel dat de structuur nog verder begeeft.

FOTO DIRK WEETS | situatie van de woning na de instorting

In maart 2018 scheurden de muren van een huis in de Dorpsstraat in Molenstede. Dat kwam door een grondverzakking tijdens werken op het terrein. Omdat het gebouw bijzonder onstabiel was, werd het verkeer er op één rijstrook geleid. Het stadsbestuur plaatste tijdelijke verkeerslichten om de doorgang te regelen. Die situatie was echter niet ideaal. Sommige bestuurders zagen de lichten niet of negeerden ze gewoon omdat er geen tegenliggend verkeer kwam.

In dergelijke situaties moet een rist experten een mening geven over de oorzaak en de schade. Daardoor is de situatie van het pand nog altijd ongewijzigd. Het gebouw hangt met haken en ogen aan mekaar en kan ieder moment instorten. Het stadsbestuur wil die situatie snel oplossen. Het plan om een hoge aarden wal aan te brengen werd na advies van de brandweer opgeborgen. De aarde moet aangedamd worden en de trillingen zouden het gebouw kunnen doen insorten. Vorige donderdag werden daarom hoge strobalen geplaatst om de zaak af te schermen. Die worden stabiel gehouden door een hekwerk dat aan de stoep bevestigd is.

Door de plaatsing van de strobalen konden de verkeerslichten weg maar de voetgangers moeten ter hoogte van de site wel oversteken. Dat is een aandachtspunt voor de leerlingen van de kleuter- en lagere school die tegenover het gebouw ligt.

Op 12 februari vindt een vergadering plaats over de afbraak van het pand. Alle betrokken partijen zullen daarbij aanwezig zijn. Burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) gaf eerder al aan dat het stadsbestuur de afbraak van de woning zal uitvoeren als de eigenaar het niet zelf doet. De kosten worden dan verhaald op de verzekeringsmaatschappij.

Geef een reactie