Scholengroep Adite schenkt lekkere maaltijd en symbolisch pakje tijd aan directeurs

Algemeen directeur van scholengroep Adite Gert Van Passel deed donderdag een straffe uitspraak. “Zeventig procent van de sfeer in een school wordt bepaald door de directeur”, zei hij. Reden genoeg voor deze onderwijsvisionair om zijn team van directeurs een fijne attentie te bezorgen op de Dag van de Directeur.

“Schooldirecteur is een gestresseerde job”, zegt Gert Van Passel. “Tijd is wat zij het meest nodig hebben. Een directeur op een school is verantwoordelijk voor een zeer breed takenpakket: van infrastructuur tot het pedagogisch beleid, maar ook voor financiën, begroting en alle PR-activiteiten. Daarnaast moet de directeur er elke dag staan voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. Om de directeurs te ondersteunen vormen we in Scholengroep Adite sinds kort directieteams, waarbij directeurs samen verantwoordelijk zijn voor meerdere scholen. Op die manier kunnen ze de taken beter verdelen, expertise delen en hun de complementaire competenties beter benutten.”

Gert Van Passel speelde slim in op die tijdsdruk. Hij bezorgde bij alle directeurs van zijn scholengroep een pakketje met een versbereide maaltijd en een lekkere fles wijn. Op die manier sparen ze tijd in hun privéleven. In ieder pakketje zat ook een bon die de directeur kan inruilen bij de algemeen directeur voor extra tijd. “Het is een symbolische actie, waarbij we aan de directeurs willen laten weten dat we ons bewust zijn van hun hoge werkdruk en dat we voortdurend nadenken hoe we hen hierin kunnen ondersteunen”, zegt Gert Van Passel. “Door de bon in te ruilen zal ik of iemand uit het beleidsteam van de Scholengroep de normale ochtend-, middag-, of avondshift van de directeur overnemen, waardoor hij of zij tijd vrijkrijgt voor iets anders.”

Gert Van Passel ging vanmorgen persoonlijk het pakketje tijd en de maaltijd afgeven bij Karolien Leemans. Zij gaf eerder les in het lager onderwijs in basisschool De Pit maar startte in september als directeur van De Prins. Die school onderging recent een stevige metamorfose en evolueert naar een organisatie die model staat voor de ontwikkeling van talent bij de leerlingen. 

Geef een reactie