Torenfeesten zetten maagdentoren op weg naar een nieuwe toekomst

Het Maagdentorencomité zat in 2015 met een probleem. Het doel van de vereniging was om de restauratie van de Spaanse donjon aan de demerboorden te blijven opvolgen. De toren was in 2006 deels ingestort en de restauratie ervan was geen eenvoudige en ook een erg kostelijke klus. Maar in 2015 stond hij er weer. In een weliswaar gedurfd maar voor velen ook een geslaagd concept. Het Torencomité moest zich dus heruitvinden want de doelstelling van de vzw was bereikt.

Toren wordt centrum van nieuwe toeristische site

De toren kreeg ook een maatschappelijke functie mee. Het monument is ingericht als uitkijktoren en biedt een fraai vergezicht op de Demervallei van Diest naar Aarschot.

De donjon krijgt binnen enkele jaren een centrale plaats in een volledig nieuw aangelegde site. De Vlaamse Land Maatschappij heeft een ambitieus project klaar voor de omgeving. Het weggetje dat nu het centrum met de toren verbindt wordt verlegd en komt op de demerdijk. De metalen brug over de Demer krijgt een doorzichtige glazen vloerbedekking en aan de voet van de toren komt een auditorium waar voorstellingen in open lucht kunnen plaats vinden. Die nieuwe site zal ook het centrale punt zijn voor de erfgoedwandeling die in Zichem wordt aangelegd.

Kinderanimatie staat voorop bij Torenfeesten

Goed nieuws dus voor het Torencomité. Zij hebben in 2015 hun statuten aangepast en het doel van de vereniging veranderd. Ze organiseren activiteiten rond de toren, vaak met een terugblik naar het rijkgeïllustreerde volksleven in Zichem. Volgende zondag 9 september organiseren ze de derde editie van de Torenfeesten. Van 13 uur tot 22.30 uur kan je een Middeleeuws kampement bezoeken met stoere ridders, fraaie prinsessen maar ook met een terugblik op het dagelijkse leven in die roerige tijd. Voorzitter Leo Lemmens legt vooral de nadruk op de kinderanimatie. “Er is een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten voor kinderen”, zegt hij. “Als zij zich amuseren, kunnen de ouders ook beter genieten van de sfeer en het culinaire aanbod.”

Uiteraard kan je de toren bezoeken en tussen 14 uur en 16 uur zijn er geleide wandelingen in de omgeving. Honger moet je overigens ook niet lijden. Je kan inschrijven voor een Middeleeuws feestmaal met een stevige Hiejer van Zichem, het bier dat speciaal voor het Torencomité gebrouwd wordt.

Wij bouwen een fotopagina op over het event. Op die pagina vindt je nu reeds alle nuttige informatie en een aantal foto’s van de vorige edities.