Open Monumenten in het spoor van prins Filips-Willem van Oranje

Het feestjaar van prins Filips-Willem van Oranje kabbelt rustig verder maar volgende zondag 9 september is er weer een stevige opflakkering in die festiviteitenkalender. Open Monumentendag wordt uitgetekend in de voetsporen van de oranjeprins die in 1618 in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk begraven werd.

Sint-Sulpitiuskerk in de kijker

Je kan het graf van de prins in de Sint-Sulpitiuskerk bezoeken en meteen ook de tentoonstelling met kunstwerken uit de tijd van Filips-Willem meepikken.

Monumentenwacht Vlaams-Brabant begeleidt een aantal wandelingen door de prachtige gewelven van de kerk en per groep kunnen 2 personen een spectaculaire afdaling meemaken.

Een bezoek aan de Mosterdpot, dat is de spotnaam voor de stadsbeiaard van Diest, kan onder begeleiding van de Diestse Gidsenbond.

De kerk krijgt in het nieuwe kerkenplan een nevenbestemming als museum voor religieuze kunst. Dat vraagt allicht nog wel wat extra aanpassingen maar je kan volgende zondag al een voorschotje nemen op dat extra aanbod.

Wandeling en fototentoonstelling

In het stadscentrum kan je deelnemen aan de geleide wandeling “Prins-heer-lijk wandelen in Oranjestad Diest”. Je kan dat ook op eigen initiatief doen met het gratis infoboekje en stadsplan!

In ’t Dambord kan je een bezoek brengen aan de fototentoonstelling Filips Willem van Fotoclub LichtVast. Vergeet daar zeker niet een artisanaal gebrande kop Diestse Stroobants koffie te bestellen.

Lindemolen nog een laatste keer open

De Ezeldijkmolen en de Lindemolen zijn volgende zondag ook uitzonderlijk geopend. De Provincie Vlaams-Brabant geeft je nog een laatste keer een blik achter de schermen van deze prachtige molen voor de restauratie van start gaat. Op de site van de Lindemolen zijn een reeks activiteiten voor kinderen gepland.

De exacte planning van Open Monumentendag in Diest vind je op deze pagina van Toerisme Diest.

Geef een reactie