Diestenaar zet schouders onder behoud van Vliegenierskapel

In Diest staat Open Monumentendag in het teken van Filips-Willem van Oranje. In Scherpenheuvel-Zichem krijgt de gerestaureerde Maagdentoren alle aandacht.

Er zijn echter ook streekgenoten die in andere delen van het land mee hun schouders zetten onder de instandhouding van opmerkelijke erfgoedpatrimonium.

Vliegenierskapel

Diestenaar Wim Van Geel ijvert al jaren voor de restauratie en de instandhouding van oorlogsmonumenten. Samen met een aantal geestesgenoten zette Wim zijn schouders mee onder de restauratie van de zogenaamde Vliegenierskapel in Kaaskerke bij Diksmuide. Officieel heet het monument Herdenkingskapel de Goussencourt.  Graaf Paul de Goussencourt, die sergeant-piloot is bij het Militair Vliegwezen, en luitenant Léon-Adelin De Cubber, voeren in 1917 een verkenningsvlucht uit voor de Belgische artillerie. Hun toestel wordt geraakt, vat vuur en stort neer in Kaaskerke.  Beide inzittenden sneuvelen.  Na de oorlog kochten de ouders van piloot Paul de Goussencourt het terrein waar hun zoon was neergestort op en ze laten er een gedenkkapel bouwen.

Plundering door vandalen

De kapel werd in de loop van de jaren echter geplunderd door vandalen die ook een aantal zaken vernielden. Vorig jaar probeerde de familie om een draagvlak te vinden voor de renovatie en de bescherming tegen vandalen. Met succes. Het gebouw werd ondertussen helemaal opgesmukt door een groep vrijwilligers waaronder Wim Van Geel. Hij zal volgende zondag ook aanwezig zijn in Kaaskerke om meer duiding te geven over het project. Wim plant een aantal Facebook Live momenten en die kan je ook zien op Hola Hageland.

Vliegenierskapel

 

 

One comment

Geef een reactie