Groen Diest zet zich stevig op de kaart

Groen Diest had donderdagavond een tof alternatief feestje gepland om de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken. Korte speeches, een van de meest vermaarde vegan-foodtrucks van Vlaanderen, een hip orkestje, een unieke locatie en aangenaam bijna-zomerweer. Door de opvallend grote belangstelling werd de voorstelling van de lijst van Groen in Diest ook een stevig statement.

Veel belangstelling

De gevestigde partijen die hun lijst voorstellen kunnen bij dergelijke events hun klassiek opgebouwde achterban mobiliseren. Dat kan Groen in Diest niet en dat zag je ook in de aanloop naar de verkiezingen. Er was altijd wel belangstelling maar die kon je samenvatten met het woord mondjesmaat. Donderdag was dat anders. De presentatie van de lijst van Groen lokte veel meer volk dan anders. Alternatief Diest toonde zich. Groen had allicht nog meer volk kunnen lokken als ze de kalender wat beter hadden gecheckt. De laatste Gitannekesfoor ooit startte en daar zit ongetwijfeld nog een pak volk dat Groen goedgezind is.

Calvo zet de verwachtingen op scherp

Partij-icoon Kristof Calvo kwam in principe zijn boek voorstellen maar hij begreep dat hij het beter over een andere boeg kon gooien. De sfeer tijdens de voorstelling was namelijk opmerkelijk unisono en daar had het Vlaamse boegbeeld het in zijn zeer gebalde redevoering over. Calvo verwacht dat Groen in Diest 4 tot 5 zetels kan halen.

Groen zet in op inhoud

Lijsttrekster Miet Dirix verwees in haar korte speech naar het bijzonder goed uitgewerkte programma van Groen in Diest. David Celis vatte het tijdens de afterparty perfect samen. “Wij plaatsen geen borden en we bussen geen folders”, zei hij. “We hebben daar ook geen budget voor. Maar we hebben wel inhoud en wie onze mening wil kennen over een specifiek probleem in de stad kan dat heel simpel opvragen. We hebben een duidelijke en uitgeschreven visie over de belangrijke knelpunten in de stad.”

Opvallende nieuwkomers

De lijst van Groen Diest is voorlopig niet helemaal compleet. Een vrouwelijke kandidaat uit Deurne-Diest moet nog definitief bevestigen. Het aantal vrouwen en mannen op de lijst mag maximaal 1 cijfer verschillen en daardoor houdt die toezegging ook de kandidatuur van een mannelijke kandidaat tegen die wel al aangaf dat hij wil opkomen op de lijst.

Groen zet in Diest duidelijk in op een trio jonge vrouwen met een mening. Miet Dirix had al wat politieke kilometers op de teller maar ze trekt de lijst met veel allure. Anneke Houtmeyers en Sofie Colemont zijn nieuw in de politiek maar ze worden in de campagne manifest mee uitgespeeld. De top 5 wordt compleet gemaakt door David Celis en huidig gemeenteraadslid Koen Hensen.

Op de lijst van Groen staan een paar opvallende nieuwe kandidaten die individueel wel wat kunnen toevoegen.

Onder meer Jonathan Claes die in Diest op korte tijd een beweging op gang kreeg om zwerfvuil in te perken. Jonathan startte met ploggingmomenten. Dat is een combinatie van sportief bezig zijn, zwerfvuil opruimen en sociaal contact. Aanvankelijk daagden maar een paar mensen op om mee te ploggen maar dat aantal groeit.

Ook Jan Desaer is een kandidaat die wel eens zou kunnen verrassen. Hij is het brein achter het Nonneke, een biertje dat ondertussen zijn plaats heeft gevonden bij bierminnend Hageland.

Tijdens het groene feestje kwam een delegatie van sp.a Diest even buurten. Voorzitster Carina Jankowkski, lijstduwer Pascale Bergmans en Patricia Knockaert waren aanwezig. Pascale Bergmans was na de vorige verkiezingen nog gemeenteraadslid voor Groen.

Je kan de volledige lijst van Groen checken op onze verkiezingspagina over Diest

Geef een reactie