Verjonging en evenwicht zijn klemtonen in lijst CD&V in Bekkevoort

In Bekkevoort bleef het tot nu toe erg stil voor wat de samenstelling van de verkiezingslijsten betreft. Die stilte werd deze week doorbroken door CD&V. Zij maken als eerste partij een volledige lijst bekend. Dat huidig burgemeester Hans Vandenberg de lijst zou trekken was al eerder bekend.

Verjonging en evenwicht 

De tweede plaats is voor Trees Laenens. Het principe om afwisselend een man en een vrouw op de lijst te plaatsen is volledig doorgetrokken. “Onze lijst is op meerdere vlakken goed in evenwicht”, zegt Hans Vandenberg. “De deelgemeenten zijn evenredig aanwezig en alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd. De gemiddelde leeftijd van onze lijst is 44 jaar. De oudste kandidaat, Hortense Vangossem, is 68. De jongste, Hanne Lenaerts, is er 19.”

Voor Hans Vandenberg is de verjonging van zijn partij een cruciaal element. “We moeten een aantal jonge mensen de kans geven om ervaring op te doen en hen voorbereiden om zelf een mandaat op te nemen”, zegt hij. “Naast Hanne Lenaerts hebben bijvoorbeeld ook Ruben Derijck. Hij is 22 en hij duwt de lijst.

Geen fusie nodig

Een van de gevoelige discussiepunten op Vlaams niveau zijn de fusies van gemeenten. Burgemeester Vandenberg gelooft dat Bekkevoort probleemloos op eigen kracht verder kan. “We hebben momenteel 6400 inwoners” zegt hij. “Dat kunnen er snel 7500 worden. Bekkevoort is financieel gezond. Onze leningslast is gedaald maar we zijn wel stevig blijven investeren. De  nieuwgecreëerde  woonzones zorgen ervoor dat die uitstekende financiële positie nog zal verbeteren. Die trendy sites lokken veel nieuwe gezinnen naar Bekkevoort maar ze zorgen er ook voor dat de oudere bevolking in de gemeente kan blijven wonen. De migratie naar bijvoorbeeld Diest is duidelijk gestopt. Wij hebben dus geen fusie nodig maar misschien wordt ons dat vanuit een hoger echelon opgelegd.”

Aandacht voor deelgemeenten

Vandenberg is ervan overtuigd dat Bekkevoort nog een ferm groeipotentieel heeft. “De herinrichting van de Staatsbaan geeft de gemeente een nieuwe dynamiek”, zegt hij. “Het plan om trambussen in te richten tussen Diest en Leuven zal voor Bekkevoort een bijkomende stimulans zijn. We hebben ook een duidelijke visie klaar om Assent en Molenbeek-Wersbeek verder uit te bouwen tot aangename dorpskernen waar het klassieke plattelandspatroon behouden blijft maar dat wordt gekoppeld aan een veilige infrastructuur en de nabijheid van voorzieningen die voor extra comfort zorgen. In de eerste plaats gaan we de schoolomgevingen in die twee deelgemeenten aanpakken.”

Je kan de volledige samenstelling van de lijsten in Bekkevoort nalezen op de site van Hola Hageland

In het filmpje kan je een interview bekijken met lijsttrekker Hans Vandenberg. Je krijgt tevens de namen van alle kandidaten. 

CD&V

1 Hans Vandenberg 10 Nina Kabergs
2 Trees Laenens 11 Jo Vermaelen
3 Wouter Lenaerts 12 Hanne Lenaerts
4 Hortense Vangossem 13 Martin Claes
5 Luc Janssens 14 Lut Polleunis
6 An Weckhuyzen 15 Pieter Vandooren
7 Tommeke Lemmens 15 Anne Polleunis
8 Mia Peeters 17 Ruben Derijck
9 Ludovic Buelens

 

Geef een reactie