Plogger wil meer vuilnisbakken in het centrum

Jonathan Claes organiseerde vorige zondag een ploggingevent in Diest. Plogging is een Scandinavische trend waarbij je tijdens het joggen afval raapt. Het afval deponeer je achteraf in een gepaste vuilniszak. Zo dragen ploggers bij aan het verminderen van onder andere zwerfplastic dat anders in de natuur of rivieren terechtkomt.

Naast de initiatiefnemer kwamen er uiteindelijk drie dames opdagen die mee gingen ploggen. Allicht heeft die lage opkomst te maken met de beperkte promotie voor deze fijne actie. Jonathan Claes kon nochtans geen beter moment bedenken om te gaan ploggen. De puinhoop van afval op de Grote Markt was redelijk indrukwekkend na de livesteam van de wedstrijd van de Rode Duivels.

Te weinig vuilnisbakken

Jonathan vindt dat er veel te weinig vuilnisbakken staan in het stadscentrum. “Ik denk dat mensen nog wel bereid zijn om hun zwerfvuil in een vuilnisbak te deponeren maar als die er niet zijn gooien ze het op de grond”, zegt hij. Jonathan wil daar ook effectief iets aan doen. “Ik heb contact met een fabrikant die vuilnisbakken maakt van gerecycleerd materiaal. We gaan een aantal exemplaren bestellen en zullen die op plaatsen installeren waar veel zwerfvuil ligt.”

Netheidscharter

Of die visie strookt met het beleid van burgemeester Jan Laurys (DDS) is zeer de vraag. Het bestuur in Diest heeft in het verleden het aantal vuilnisbakken bewust beperkt omdat ze sluikstorten zouden aanmoedigen.

Het bestuur heeft wel een netheidscharter goedgekeurd en daar kan ook het initiatief van Jonathan Claes van profiteren. Net zoals andere verenigingen die een actie tegen zwerfvuil ondernemen krijgt hij vuilniszakken, grijpers en handschoenen. De technische diensten halen  de volle vuilniszakken op. In 2016 werden er 2 opruimacties georganiseerd, in 2017 reeds 8.

Vrijwilligers die het netheidscharter ondertekenen en regelmatig opruimacties organiseren kunnen 1 x per jaar een beloning tussen 75 euro en 200 euro. De vergoeding is afhankelijk van de omvang van de actie, het aantal vrijwilligers, het aantal straten en het aantal opruimacties per jaar.

DSC_0697

Geef een reactie