Leuven start solidariteitsactie voor slachtoffers aardbeving in Marokko

De aardbeving in Marokko doet in gans Vlaanderen solidariteitsacties op gang komen, onder meer ook in Leuven. Maandagmiddag waren ongeveer 2500 slachtoffers geteld maar er zijn ook duizenden gewonden. Allicht lopen die cijfers nog sterk op omdat veel bergdorpen in de getroffen regio nauwelijks bereikbaar zijn.

Solidariteits- en stiltemoment met Marokkaanse hymne op beiaard

Vandaag, maandag 11 september om 18 uur, organiseert het stadsbestuur van Leuven, samen met de Marokkaanse gemeenschap in de stad, een solidariteits- en stiltemoment op de Grote Markt.

Burgemeester Mohamed Ridouani en de vertegenwoordigers van de verschillende moskeeën in Leuven zullen een korte speech houden, gevolgd door een minuut stilte. Nadien zal Luc Rombouts, curator van de beiaardcultuur in Leuven, de Marokkaanse hymne spelen op de beiaard van de Sint-Pieterskerk, als gebaar van solidariteit. ​

Het stadsbestuur van Leuven heeft beslist om onmiddellijk 20.000 euro te storten aan Rode Kruis Vlaanderen voor humanitaire hulp in de regio en zal daarnaast initiatieven van Leuvense verenigingen ondersteunen.

Volgens burgemeester Mohamed Ridouani zijn de noden erg hoog en die zullen nog toenemen. Er blijven schrijnende verhalen binnenkomen.

Je kan zelf ook helpen

De Leuvense vzw Sabil zamelt samen met moskee Al Fath verzorgingsmateriaal (shampoo, zeep…), medisch materiaal (pleisters, verbanden, ontsmettingsmiddel…), pampers en kampeermateriaal in aan de moskee in de Penitentienenstraat 33. Je kan op maandag 11 september langsgaan bij de moskee tot 22 uur. Doneren kan ook op het rekeningnummer van vzw Sabil: BE04 7360 3742 9031 met als mededeling ‘slachtoffers aardbeving Marokko’.

Je kan ook helpen door een gift te doen aan Rode Kruis Vlaanderen, door te storten op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding ‘Aardbeving’. Vanaf 40 euro is je gift voor 45% fiscaal aftrekbaar. Het ingezamelde geld zal via de nationale verenigingen gebruikt worden om de teams van de Marokkaanse Rode Halve Maan, die ter plaatse alle hulp coördineren met de lokale autoriteiten, zo snel mogelijk te ondersteunen bij de reddingsoperatie en zoektocht naar overleden onder het puin.

Ook SOS Kinderdorpen heeft een oproep gelanceerd om te doneren voor de slachtoffers van de aardbeving. De organisatie biedt al ruim 40 jaar ondersteuning aan kinderen en families in Marokko, met projecten op vijf locaties, waaronder Aït Ourir, vlak bij Marrakech. In eerste instantie wil de SOS Kinderdorpen tijdelijke opvang bieden aan gezinnen die hun huis verloren en noodhulpkits uitdelen met voeding, water en hygiënespullen. Op langere termijn wil SOS Kinderdorpen ook getroffen families helpen om hun leven opnieuw op de rails te krijgen. Doneren kan via de website van de SOS Kinderdorpen België.

Een overzicht van alle steuninitiatieven vind je op www.leuven.be/aardbeving-marokko.

Geef een reactie