Sonic Boom schrikt het Hageland opnieuw op en woensdag volgt er opnieuw eentje

In de verre omgeving van Diest was dinsdagmiddag de bekende sonic boom te horen. Een sonic boom is het geluid dat een straalvliegtuig maakt als het door de geluidsmuur gaat. Op de mediakanalen van de luchtmachtbasis Kleine-Brogel worden die sonic booms consequent aangekondigd en laten we eerlijk wezen, het is al decennialang een bekend fenomeen. Toch was er ook nu weer een ellenlange discussie over de knal op Facebook.

Dat kan dan morgen nog eens worden overgedaan want ook dan zal een F-16 door de geluidsmuur gaan. Die sonic booms hebben deze keer overigens een andere bedoeling dan normaal. In principe maken ze deel uit van het testprogramma dat moet doorlopen worden na de revisie van de motoren die na 200 vlieguren moet gebeuren. Deze keer zijn de sonic booms onderdeel van een programma om de demo-kwalificaties van de piloot te verzekeren.

Die piloot is een bekend gezicht. Het gaat over commandant vlieger Steven De Vries, callsign ‘Vrieske’ die in Tessenderlo woont. Steven De Vries was de eerste Belgische piloot die in 2021 de kaap van 5.000 vlieguren met een F-16 overschreed . Wereldwijd hadden op dat moment slechts vijf Amerikaanse piloten hem dat voorgedaan. ‘Vrieske’ was ook de eerste niet-Amerikaanse piloot die dit voorrecht te beurt valt. 

Waar komt die sonic boom eigenlijk vandaan

De snelheid van het geluid is ongeveer 1.200 kilometer per uur. Een F-16 kan twee keer die snelheid vliegen, ongeveer 2.500 kilometer per uur. Zodra die geluidsmuur of geluidsbarrière gebroken wordt, gaat het vliegtuig zo snel vliegen dat het de eigen geluidsgolven inhaalt. Daardoor ontstaat er een schokgolf en die veroorzaakt de hoorbare knal op de grond. Waar die juist hoorbaar is, is moeilijk te voorspellen. De piloot zelf hoort of voelt daar ook bijna niets van. Hij kan wel zien aan een aantal van zijn instrumenten dat de schokgolf plaatsvindt.

Gewone oefenvluchten waarbij de piloten aan de snelheid van het geluid vliegen, gebeuren niet vaak meer boven het vasteland. Ze wijken dan uit naar grote gebieden boven de Noordzee. Maar in het kader van de specifieke testvluchten, is het onvermijdelijk dat ze dat in de buurt van de basis doen. Mocht er iets verkeerd gaan, zijn ze snel opnieuw thuis.

Geef een reactie