Landbouwers in Vlaams-Brabant telen zonnebloemen

De akkers in het Hageland kleuren op bepaalde plaatsen fel geel en het lijkt erop dat dit binnenkort nog geler zal worden. Koolzaad en mosterd zorgen al enkele jaren voor felgele bloemenvelden maar nu komen er ook zonnebloemen bij. Die bloemen hebben sterke wortels die tot 2 meter diep kunnen gaan. Volgens Kathelijne Ferket, onderzoeker van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, kunnen ze daardoor veel beter weerstaan aan de droogteperiodes die we ongetwijfeld krijgen als gevolg van de klimaatveranderingen.

Zonnebloemen zijn ook goed voor de bodem. In het najaar worden enkel de zonnebloemhoofden geoogst. Plant en wortelstelsel blijven achter en vergaan tot humus. Humusrijke bodems werken als een goede spons bij hevige regenval en zijn dus ook een goede zaak voor het klimaat. 

Lokale voeding steeds belangrijker

Rusland en Oekraïne waren tot voor de oorlog nummer 1 en 2 op het vlak van zonnebloemteelt. Lege rekken in de supermarkt maakten duidelijk hoe ver de gevolgen van zo’n conflict reiken. Ondertussen is zonnebloemolie opnieuw verkrijgbaar, maar wel aan een hogere prijs. De vraag naar lokale ingrediënten en meer voedselzekerheid klinkt daardoor steeds luider en dat biedt kansen aan lokale landbouwers.
Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ondersteunt nu landbouwers die met zonnebloemen willen starten. Dat gebeurt ​​via het plattelandsproject ‘Zonnebloemteelt fleurt Vlaams-Brabantse landschap op’. Het Praktijkpunt zet sterk in op meer biodiversiteit en klimaatrobuuste teelten.

Momenteel kan je in Boutersem, Haacht en Herent genieten van een zonnebloemzee. ​De kaart met hun ligging kan je raadplegen via www.praktijkpuntlandbouw.be/zonnebloem
​​
​Op het veld in Boutersem staat ook een zonnebloemkader om echte zonnebloem-selfies of ‘zelfies’ te maken. Wie een foto van Vlaams-Brabantse zonnebloemen of een ‘zelfie’ maakt en post op Instagram met #zotvanzonnebloem, maakt kans op een kookworkshop onder leiding van chef-kok Steppe Wouters van De Jacht in Heverlee. Hij gaat aan de slag met ingrediënten van nieuwe teelten van bij ons, zoals zonnebloem en quinoa.

Enkel foto’s die langs de zijkant van het veld worden genomen komen in aanmerking. Ga nooit het veld in, de landbouwer is je dankbaar.

Na de zomer worden de winnaars persoonlijk gecontacteerd. Het wedstrijdreglement vind je terug op www.praktijkpuntlandbouw.be/wedstrijdreglement

Meer info over de zonnebloemvelden

Boutersem

Neem hier prachtige ‘zelfies’ met de zonnebloemkader op het veld van boer Ronny. Goed om weten: de kader staat op de achterkant van het zonnebloemveld. Aan de voorkant van het veld staat een bord over de zonnebloem met een pijl naar de locatie van de kader.

GPS: 50.8279, 4.80566

Herent

Op de proefvelden van het Praktijkpunt Landbouw vind je zonnebloemen in mengteelt terug. Rechts zie je zonnebloem in combinatie met boekweit . Op de linkerkant staat de combinatie zonnebloem-mosterd. Het Praktijkpunt test of deze andere gewassen kunnen verhinderen dat er onkruid groeit.

GPS: 50.91603, 4.69431

Haacht (Wespelaar)

Geniet van de gele bloemenpracht op het veld van boer Wim. Let op het aantal hommels en bijen die van de zonnebloemen smullen!

GPS: 50.94888, 4.61787

Geef een reactie