Ballon niet beschikbaar, para juniors maken eerste sprongen uit vliegtuig

De ballon van het trainingscentrum voor para’s in Schaffen is al enige tijd buiten dienst en dat zal ook nog wel even zo blijven. Dat heeft uiteraard impact op het verloop van de trainingen en opleidingen van de militairen. Maar ook de jaarlijkse stage van de para juniors moet op een andere manier aangepakt worden en dat is niet meteen evident. Er is namelijk een significant verschil tussen een sprong uit een statische ballon of een sprong uit een snel bewegend vliegtuig. Toch heeft defensie voor die laatste optie gekozen. Er was ook geen alternatief uiteraard.

De 120 para juniors, 60 franstaligen en 60 nederlandstaligen, kregen vorige week een intensieve voorbereiding op hun eerste sprongen. Vooral de techniek om uit het vliegtuig te stappen, de houding tijdens de sprong en de valbeweging op de grond werden ingeoefend. Vandaag was het dan zo ver. De groep werd naar de luchtmachtbasis van Kleine Brogel gebracht waar een CASA C 212 klaar stond. De dropping zelf gebeurt boven de Hechtelse Heide in Leopoldsburg en dus niet boven Schaffen.

De lichting 2023 kreeg overigens nog een primeur. De deelnemers slapen niet in de slaapzalen van de kazerne maar in kleine tentjes. De stage krijgt op die manier toch meer een militair karakter. De para juniors kregen vorige week ook al een opleiding gevechtszwemmen en ze voerden een oriëntatieloop uit.

Foto’s | videoteam TRGC para

Geef een reactie