Lokaal bestuur Aarschot installeert 1.022 zonnepanelen op 3 daken van stadsgebouwen

Het stadsbestuur van Aarschot liet recent 1.022 zonnepanelen plaatsen op de daken van het zwembad, woonzorgcentrum Sint-Rochus en de bibliotheek. Het gaat om een investering van ongeveer 8 miljoen euro over een looptijd van 12 jaar. Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten zal de stad die investering ruimschoots kunnen terugverdienen met de energiebesparingen die eruit voortvloeien. De gemiddelde terugverdientijd voor de PV-installaties op de drie sites ligt op minder dan negen jaar.

Gwendolyn Rutten situeert de investering in een ruimer kader van het energie-investeringsproject voor het Stedelijk Sportcentrum Demervallei met het Stedelijk Zwembad, woonzorgcentrum Sint-Rochus, Huis Verdonck en de culturele site waaronder de bib en het Stedelijk Museum.

Schepen Bert Van der Auwera geeft nog wat extra cijfers mee. De 1.022 zonnepanelen zullen jaarlijks zo’n 357.000 kWh aan groene stroom produceren. Dat is het equivalent van het gemiddelde totale jaarverbruik van meer dan 100 gezinnen. In totaal resulteert dat in een jaarlijkse besparing van 49 ton CO2 of het equivalent van maar liefst 9,5
keer rond de aarde met een gemiddelde nieuwe benzinewagen. Ook de warmtekrachtkoppeling in het zwembad zal kortelings operationeel zijn en nog bijkomende besparingen opleveren.

Volgens schepen Van der Auwera heeft Aarschot ook ingetekend voor de organisatie van een lokale energiecoöperatie. Hiermee willen ze de overgang naar hernieuwbare energie een duwtje in de rug geven. Alle Aarschottenaren zullen kunnen deelnemen. Een energiegemeenschap verenigt zich om samen activiteiten rond energie te organiseren. Je koopt bijvoorbeeld samen zonnepanelen, produceert en verkoopt energie, biedt samen laadpalen aan… en je wordt meer energieonafhankelijk.

default
default

Geef een reactie