Stadsbestuur aanvaardt schenking van schilderij van War Macken

In Diest worden opvallend vaak kunstwerken aan het stadsbestuur geschonken die een duidelijk verband hebben met de stad. Vorige maandag gebeurde het opnieuw. Het schilderij “De zandboeren aan ‘t werk” van War Macken werd door de vroegere eigenaars aan het stadsbestuur geschonken. Zij hebben de schenking ondertussen aanvaard en het werk wordt in het depot van stadsmuseum De Hofstadt bewaard. Dat schilderij heeft op een dubbele manier een relatie met de stad. War Macken is een van de bekendste maar ook een van de productiefste artiesten uit Diest. Hij heeft impressionant veel taferelen uit de binnenstad maar ook uit de omgeving van Diest vastgelegd. Dat is niet alleen artistiek van belang maar het biedt ook louter historisch een interessante bron van informatie. Onder meer op dit schilderij wordt een ambacht weergegeven dat ondertussen verdwenen is en bij velen allicht ook onbekend zal zijn. Zandboeren waren mensen die wit zand gingen ophalen en verkopen. Met dat zand werden de eikenhouten vloeren van de huizen in de stad geschuurd en gereinigd.

War Macken werd geboren in 1883 en stierf op 3 maart 1970. In feite was de man, samen met zijn broer Jean, een bekend meubelmaker. Onder meer in café De Biertempel zijn onderdelen van het interieur gemaakt door deze kunstenaar.

Naast de meubelmakerij was War een bijzonder creatieve en productieve kunstenaar. War Macken speelde vooral met het licht. Hij schilderde bekende taferelen uit het centrum van de stad maar ook de ruimere omgeving van Diest maar steeds met wisselend licht. Het barokke interieur van de begijnhofkerk was zijn favoriete onderwerp maar ook de steegjes en binnenkoeren in die omgeving komen vaak terug in zijn schilderijen.

De laatste grote overzichtstentoonstelling met werk van War Macken dateerde al van 1968 maar in 2019 organiseerden de familie van de kunstenaar en heemkundige vereniging Limes Tamera een expo in de foyer van het cultureel centrum in het Begijnhof. Alle schilderijen die daar aanwezig waren, waren ook te koop. Nogal wat kunstliefhebbers hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om een War Macken te scoren.

War Macken en zijn echtgenote Virginie
De zandboeren aan ‘t werk

Geef een reactie