Landbouwers komen in tijdnood door natte weersomstandigheden

De lente laat dit jaar wel erg lang op zich wachten en dat heeft gevolgen voor de landbouwers. Hun voorjaarsprogramma loopt momenteel al ongeveer vier weken vertraging op. Onder meer de bieten en de aardappelen zullen dit jaar veel later zijn. Dat heeft ook een impact op de loonwerkers. Zij kunnen pas later aan de bak maar als het voldoende droog wordt moet alles tegelijk gebeuren en dreigen ze veel overuren te gaan kloppen.

Bij de gespecialiseerde website VILT legt voorzitter van het Coördinatiecomité Vlaanderen (Coco) van suikerfabriek ISCAL uit dat de bieten op dit moment al moesten gezaaid zijn. In de praktijk is amper 13 procent effectief gezaaid. Bij de telers van Tiense suiker ligt dat op 25% omdat zij op een meer zandachtige leemgrond werken die sneller droog is.

De bieten worden niet alleen later ingezaaid, ze worden in principe ook vroeger geoogst. Dat is een gevolg van de rampzalige opeenvolging van nachtvorst en te hoge temperaturen die vorig jaar in december duizenden kilo’s bieten waardeloos op het veld deed achterblijven. Om dat te voorkomen zou de campagne dit jaar al op 15 en niet op 25 september starten. De vraag is of er nog voldoende tijd is om de bieten te laten rijpen.

Wat voor de bieten geldt is ook waar voor aardappelen, uien en chicorei. Landbouwer Ruben Derijk in Bekkevoort bevestigt dat ook zij een paar weken vertraging hebben. De familie Derijk is een van de belangrijke aardappeltelers in de regio. Hun planning komt met de dag zwaarder onder druk maar panikeren doen ze niet. Als het snel droger en warmer wordt kan volgens Ruben Derijk nog heel veel worden recht getrokken.

Geef een reactie