OH Leuven wil CO-2 uitstoot voor wedstrijd tegen RSC Anderlecht sterk beperken

Volgende zondag staat de voetbalwedstrijd OH Leuven – RSC Anderlecht op het programma. De thuisploeg pakt naar aanleiding van de komst van de recordkampioen uit met een bijzonder opmerkelijke campagne: Game for the future.

OH Leuven wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door de CO-2 uitstoot van de wedstrijd sterk in te perken. Vorig jaar was de uitstoot van de wedstrijd liefst 37.500 kilogram CO2, dat is het equivalent van 11 Leuvense gezinnen die één jaar verwarmen.

Met 66 procent van de totale uitstoot heeft mobiliteit de grootste impact op dat cijfer. Daarna volgen catering, energie, afval en merchandise

De club roept de fans maar ook de business klanten, leveranciers en medewerkers op om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het stadion te komen. Wie daarop ingaat krijgt een drankje bij het binnenkomen van het stadion. De vorige wedstrijd tegen RSCA kwamen 1230 van de 8197 aanwezige supporters met de fiets. OHL mikt op nu op 3.000 toeschouwers die met de fiets komen. De club zal de fietsparking sterk uitbreiden.

De spelers van OH Leuven komen met een elektrische bus naar het stadion.

Aandeel catering bedraagt 25%

Naast mobiliteit zorgt ook de catering voor een stevige impact op de ecologische voetafdruk, Dit zowel in de hamburgerkramen rond het stadion als in de hospitality area’s. De totale uitstoot van catering op een voetbalwedstrijd van OH Leuven bedraagt 9,24 ton CO2. Dat is 25% procent van het totale plaatje.

De hamburgerkramen rond het King Power at Den Dreef Stadion serveren naast de gebruikelijke hamburgers ook een vegetarisch alternatief. De impact van een vegetarisch alternatief is 20 keer lager dan een gewone hamburger.
De business klanten hebben de keuze uit een driegangenmenu of een vijfgangenmenu voor de wedstrijd. Om de uitstoot te reduceren kiezen ze bij twee gangen voor een vegetarisch alternatief. De niet-vegetarische gang(en) zijn lokale gerechten.

Zonnepanelen en groene energie

Een andere belangrijke pijler is het energieverbruik. Het King Power at Den Dreef Stadion is al uiterst duurzaam met de 582 zonnepanelen op het dak van Tribune 3. Tijdens de vorige thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht zorgden deze zonnepanelen voor 489 kWh opgewekte elektriciteit. Alle overige aangekochte elektriciteit is reeds volledig groen en lokaal opgewekt. OH Leuven heeft specifiek gevraagd om de wedstrijd overdag te spelen. Dat vermindert de noodzaak voor stadionverlichting, veldverlichting, en ledboarding.

Afval en kleding

De club neemt verder ook maatregelen om afval te verminderen, sorteren en verwerken. Tijdens en na de wedstrijd is er een ecoteam in de weer om al het afval in en rond het King Power at Den Dreef Stadion op te ruimen en te sorteren.

De kledingpartner van OH Leuven, Stanno, heeft een 100 procent recycled kledinglijn waar de A-ploeg in traint.

One comment

Geef een reactie