Aarschot gaat 12 broedpalen voor ooievaars plaatsen in domein Schoonhoven

Ooievaars zijn duidelijk de nieuwe koesterdieren in het Hageland en daar kunnen we natuurlijk alleen maar heel erg blij om zijn. Het natuureducatiecentrum Webbekoms Broek was de voorloper in dat proces. De broedpaal die zij in 2016 al plaatsten, krijgt ondertussen al enkele jaren hetzelfde koppel ooievaars op bezoek. Met succes en soms ook met enig drama. Vorig jaar bijvoorbeeld, stierven twee van de vier jonge vogels na een hevige stortbui boven de regio.

Ondertussen hebben de provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland een programma uitgerold voor de plaatsing van tien bijkomende broedpalen. Een aantal van die palen werden al geplaatst en zijn dus potentiele broedplaatsen voor de vogels die de volgende weken terug komen vanuit hun winterverblijfplaats. De tien palen zijn gepland op deze locaties:

  • Aarschot: Demermeander aan Kasteel van Nieuwland (2 palen)
  • Begijnendijk: Oud voetbalveld Bruggenhof (2 palen)
  • Diest: Webbekoms Broek (1 paal)
  • Scherpenheuvel – Zichem, Maagdentoren (2 palen)
  • Rotselaar: samenvloeiing Demer en Dijle (1 paal)
  • Tremelo: Ninde Waegenbrug (1 paal)
  • Tremelo: Veldonkhoeve (privé) (1 paal)

Het stadsbestuur van Aarschot gaat mee in de ooievaarshype. Op vrijdag 10 maart plaatsen zij drie broedpalen in het domein Schoonhoven. Die palen zijn onderdeel van een programma van in totaal twaalf stuks die in het domein moeten komen. De andere broedpalen worden in de winter van 2023 geplaatst. Er is ook een goeie reden voor die opkapping. De drie palen die nu geplaatst worden komen op een locatie die voor niks anders zal gebruikt worden. De invulling van het domein Schoonhoven is nog volop aan de gang. Pas als dat proces voldoende ver is zullen de overblijvende negen palen ingepland worden op een locatie waar de dieren geen hinder hebben van de activiteiten die daar in de toekomst zullen plaats vinden.

One comment

Geef een reactie