Inwoners blauwe zone kunnen gratis bewonerskaart aanvragen vanaf 6 maart

Het lokale bestuur van Scherpenheuvel-Zichem heeft op donderdag 2 maart de invoering van een gratis bewonerskaart voor inwoners die in een blauwe zone wonen goedgekeurd. Die kaart kan aangevraagd worden vanaf maandag 6 maart en ze wordt dan ten vroegste geldig vanaf maandag 13 maart. Er is ook een kaart beschikbaar voor permanente handelspanden in deze zones. In totaal komen ongeveer 600 inwoners in aanmerking voor de bewonerskaart.

Inwoners die zo’n kaart aanvragen moeten vanaf het moment van de toekenning geen parkeerschijf meer leggen in de specifieke zone waar ze wonen. Dat moet voor alle duidelijkheid nog wel in elke andere blauwe zone.

De blauwe zones werden al in 2017 ingevoerd in Scherpenheuvel-Zichem. De bedoeling is om langdurig parkeren af te remmen. De controles op het gebruik van de parkeerschijf worden sinds dit jaar uitgevoerd door de firma Apcoa. Wie zijn parkeerschijf niet of niet correct gebruikt moet een retributie van 28,60 euro betalen.

Schepen Nico Bergmans heeft echter begrip voor de opmerkingen van de inwoners en de handelaars in die zones. Daarom komt er nu eens systeem van gratis bewonerskaarten. De schepen benadrukt dat dit systeem een tijdelijke oplossing is in afwachting van de uitrol van een bredere parkeervisie voor de centrumzones.

“We hebben begrip voor de opmerkingen van de inwoners en de handelaars in de betrokken zones”

Nico Bergmans

Bewoners of handelaars van volgende straten komen in aanmerking voor de bewonerskaart: Albertusplein, August Nihoulstraat (tot en met nummer 37), Basilieklaan (oneven nummers tot en met 73, even nummers tot en met 104), Brouwerijstraat, Diestsestraat (oneven nummers tot en met 17, even nummers tot en met 4), Elenstraat, Isabellaplein, Kloosterstraat, Koophandelstraat, Markt, Noordervest, Pater Beckxstraat, Rozenkranslaan (tot en met nummer 9), Valleistraat, Zuidervest.

Je kan per adres slechts één bewonerskaart krijgen en elke kaart is verbonden aan één nummerplaat waarvan het voertuig is ingeschreven op dit adres.

Een aantal parkeergebieden zijn uitgesloten voor bewonerskaarten. Hier geldt dus ook voor bewoners een blauwe zone: Parking naast het stadhuis (parkeerplaats tussen August Nihoulstraat 19 en 25), Noordervest (zone ter hoogte van huisnummers 1 tot en met 25), Zuidervest (zone ter hoogte van huisnummers 1 tot en met 25), Albertusplein, Isabellaplein

Bewonerskaarten zijn enkel digitaal beschikbaar

Elk gezin en elke handelaar die in aanmerking komt, ontvangt volgende week een brief en een aanvraagformulier in de bus. Dat formulier en de bijhorende documenten kunnen de inwoners indienen bij de dienst burgerzaken. De procedure kan ook via een digitale aanvraagformulier.
De firma Apcoa wordt op de hoogte gesteld van de vrijgestelde nummerplaten. Wie in aanmerking komt moet dus geen fysieke bewonerskaart in zijn of haar voertuig leggen. Zij worden wel, verwittigd op het moment dat de digitale bewonerskaart geactiveerd wordt.

One comment

  • Nico Bergmans… De slechtest schepen van Scherpenheuvel… Verantwoordelijk vootal die rampen in het centrum… Honderden appartementen rond de basiliek…kassa kassa maar de Toeristen trekken weg… See you in 2024

Geef een reactie