Eretekens voor oudere leden bij Sint-Sebastiaansgilde maaar ook opvallende instroom van jeugd

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde in Diest bestaat 635 jaar. tijdens de pandemie draaide hun werking even op een lager pitje maar in 2023 verloopt alles weer normaal. De belangrijkste activiteiten waren ingepland rond de feestdag van de patroonheilige Sint Sebastiaan. Dat is op 20 januari.

Evy Point van de Sint-Sebastiaansgilde legt uit dat de gilde vroeger eigenlijk een militie was. Dat evolueerde naar een werking waarde klemtoon ligt op ontmoeting in een feestelijk. Het hoogtepunt van de activiteiten is het jaarlijkse galabal. Dat vindt plaats in het stadhuis. De leden en hun gasten dansen onder meer traditionele dansen zoals de Lancier. De muziek wordt gebracht door een live band.

De Sint-Sebastiaansgilde is ook een schuttersgilde. Bij de traditionele koningsschieting werd Kevin Smeyers de winnaar. Hij mag zich als beste schutter dit jaar de nieuwe koning noemen.
De jeugdige schutters hebben hun eigen wedstrijd. William De Jonghe werd jonkheer en Boris Lambeets werd schuttersprins in de oudere categorie.
Ilse VLayen kreeg een Zilveren Papegaai omdat ze 35 jaar lid is.
Julien Geboes en Emiel Peeters-Saenen mogen voortaan een Gouden Papegaai om de hals hangen omdat ze 50 jaar lid zijn.

Gildes zijn al een tijdje opnieuw trendy. Dat is te merken aan de instroom van nieuwe leden. Bij Sint-Sebastiaan mochten ze opnieuw vijf nieuwe namen op de ledenlijst noteren: George Mues, Harry Jordens, Kristof Bosmans, Kasia Radlowska en Lore Van Nerum.
De traditie bepaalt dat die nieuwe leden op één been een tweehonderd jaar oude zilveren beker met bier moeten leegdrinken tijdens het galabal.

Ben je verbonden met Diest en wil je graag deel uitmaken van een historische en feestelijke traditie, neem dan contact op met hoofdman Dick Lahou, via dick_lahou@skynet.be.

Geef een reactie