175 renners voor Wielerwedstrijd in Schoonderbuken – ook elites met contract

Covid-19 kan ook onverwachte opportuniteiten opleveren. In Schoonderbuken was de kermis ooit synoniem met kermiskoersen. Er zijn jaren geweest dat er vijf koersen in dezelfde week gereden werden. De cafés verdwenen echter en zelfs de kermis lag een tijdje op apegapen. Maar de bezembinders hebben de rug gerecht en de kermis weer nieuw leven ingeblazen. Er is ook weer koers en dat leverde vorig jaar een fraai spektakel op bij de juniores en de aspiranten en nieuwelingen.

Al die inspanningen leken weer van de tafel geveegd door covid-19 maar vorige week dook er spectaculair nieuws op. Cycling Vlaanderen organiseert in juli een lange reeks oefenwedstrijden en een ervan wordt in Schoonderbuken gereden. Ten minste als het stadsbestuur de omstandigheden veilig genoeg acht. Zij hebben nog steeds de finale stem om de organisatie al dan niet te laten plaats vinden. Het kermiscomité dat de wedstrijd organiseert heeft echter een ijzersterk dossier. Ze hebben onder meer een eigen covid-19 verantwoordelijke en die zal in team samen werken met een covid-19 steward van de bond. Het tienkoppige organisatiecomité doet er alles aan om de veiligheid van de renners en de toeschouwers te garanderen. Ze volgen bij de voorbereiding strikt de strenge maatregelen van de wielerbond.

Wedstrijd ook open voor elites met contract

Op 29 juli dokkeren dus in principe 175 renners door de straten van de deelgemeente. De wedstrijd krijgt een 1.12 waardering mee en dat opent fantastische perspectieven. Dat betekent namelijk dat de U21, beloften met contract, masters-elite en elites met en zonder contract mogen deelnemen aan de wedstrijd.

De inschrijvingen voor alle oefenwedstrijden lopen momenteel nog maar voor Schoonderbuken is het maximum van 175 deelnemers al gehaald. Op de website van Cycling Vlaanderen staan zelfs 176 deelnemers aangemeld. Wie dat zijn is voorlopig niet bekend. De inschrijvingen sluiten af op dinsdag 23 juni om 23.59 uur. Daarna bevestigt Cycling Vlaanderen eerst aan de renners welke wedstrijden ze kunnen rijden. De wielerbond houdt daarbij maximaal rekening met de voorkeur van de renners zelf.

Over het parcours is voorlopig nog maar weinig geweten. De afstand van de koers bedraagt ongeveer 120 kilometer en start in de buurt van de kerk. Het kermiscomité wil er alleszins een pittig stukje fietsen van maken en ze hinten nadrukkelijk op de Slangenberg als scherprechter.

In het kader van covid-19 moeten de organisatoren aan nogal wat voorwaarden voldoen. Aan de start- en finishlijn mogen maximaal 200 toeschouwers aanwezig zijn en die moeten allemaal zitten. Over het ganse parcours zal een verplichte enkele richting worden uitgetekend. Heengaan gebeurt dan bijvoorbeeld rechts van de baan en terugkomen gebeurt links.

Jo Staels van het kermiscomité hoopt vooral dat de plaatselijke talenten Han Devos en Maxim Andrieu geselecteerd worden voor Schoonderbuken. Misschien heeft zelfs Quinten Hermans geopteerd om zich in te schrijven voor een wedstrijd in eigen regio. Maar ook mensen als huidig Belgisch kampioen Tim Merlier en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts hebben nadrukkelijk aangegeven dat ze een reeks oefenwedstrijden in eigen land willen meepikken.

Voor de organisatoren in Schoonderbuken is dit project alleen maar haalbaar in de huidige crisisomstandigheden. Ze moeten namelijk geen start- of prijzengeld betalen. Enkel de kosten voor de organisatie zijn ten laste. Het kermiscomité zorgt echter andermaal voor een knappe verrassing. Hopelijk blijft het virus in zijn kot en kan Schoonderbuken misschien opnieuw uitpakken met een grote naam in de einduitslag van een wielerwedstrijd. Meervoudig Tourwinnaar Laurent Fignon pakte er ooit de bloemen mee. Het is tijd voor een opvolger van die wielerlegende.

Je kan hier een selectie foto’s bekijken van de wedstrijd voor junioren van vorig jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.