Nieuwe Afvaartplaats voor kajaks en kano’s in Diest

De herwaarding van de Demer en de Demervallei heeft niet alleen gevolgen voor de natuur. Die is overigens aan een spectaculair herstel bezig maar ook het toerisme heeft baat bij de ingrepen op de rivier. In Diest is een afvaartplaats voor kano’s en kayaks geïnstalleerd.

Enkele decennia geleden was de Demer een stinkende riool waar geen vis in leven kon blijven. De Witte van Zichem zwom nog in zijn blote kont in het water maar door de lozingen van de industrie en het dumpen van huishoudelijk afval werd dat snel een riskante bezigheid. Ondertussen zijn de inzichten veranderd. De uitvoering van het Sigmaplan geeft de rivier en de schitterende vallei opnieuw letterlijk zuurstof. De meander op de Vinkenberg is een duidelijk zichtbaar teken van dat herstel.

De regio kan daar wel bij varen. In dit geval mag je dat letterlijk nemen. Je merkt steeds meer kano’s op het water. Die kunnen nu ook in betere omstandigheden op het water geraken. Net voorbij Diest, achter de brandweerkazerne, werd een afvaartplaats aangelegd. Je kan van hieruit de Demer afvaren voorbij Zichem, Testelt, Langdorp en Aarschot tot in Werchter. Daar mondt de Demer uit in de Dijle, al beweren een aantal inwoners van Molenstede dat het andersom is.

In tijden van Staycation is een afvaart van de Demer zeker een toffe optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.