Vooruit stelt vragen bij afschakeling openbare verlichting en wil dat veiligheid primeert

Oppositiepartij Vooruit plaatste een opvallende interpellatie op de agenda van de gemeenteraad in Diest. De partij stelt vragen bij de openbare veiligheid in de stad naar aanleiding van de gedeeltelijke afschakeling van de openbare verlichting. Vooruit vraagt of er voorafgaand aan de afschakeling een grondige analyse ervan is gebeurd en de partij wil de resultaten daarvan kennen. De interpellatie wordt besproken tijdens de openbare zitting van maandagavond 27 februari om 20 uur.

Afschakeling op weekdagen tussen 23 uur en 5 uur

Het stadsbestuur van Diest besliste einde vorig jaar om de openbare verlichting te doven tussen 23 uur en 5 uur met uitzondering van vrijdag- en zaterdagavond. Die gedeeltelijke afschakeling startte vanaf dinsdag 3 januari 2023. Dat gebeurde overigens niet alleen in Diest. Door de belachelijk hoge energieprijzen gingen nog heel wat andere gemeentebesturen aan de lichtschakelaar prutsen om zo de op hol geslagen kosten voor energie weer in te tomen.  Ook in Baal, Begijnendijk, Aarschot, Westmeerbeek en Herselt besliste het lokale bestuur om de openbare verlichting ‘s nachts tussen 23 uur en 5 uur volledig te doven. In Scherpenheuvel-Zichem wordt de verlichting ‘s nachts al langer selectief gedoofd maar ook daar gingen de lampen een uurtje vroeger vanaf 23 uur, uit. Scherpenheuvel-Zichem past echter geen algemene maar een selectieve afschakeling toe. Volgens schepen van openbare werken Jan Boeckx blijven de lichten op bepaalde gevaarlijke kruispunten en in de bebouwde kommen gewoon branden.

Die afschakeling lokte vorige week een reactie van een inwoner uit. Op de Facebookgroep Diest Uw stad postte die een foto van de Veemarkt in het duister met volgende tekst:

Opgepast aan mensen die nog op de baan moeten… dikke laaghangende mist en geen straatverlichting maakt het moeilijk om de rijbaan te zien laat staan mensen die nog rondlopen (zeker als ze niks opvallend aanhebben). Hieronder even een impressie van de veemarkt… (in werkelijkheid is het nog veel donkerder omdat de foto met nachtmodus gemaakt is)

Dat bericht was aanleiding voor een twintigtal gelijkaardige opmerkingen. Sommige mensen vrezen voor meer inbraken en denken dat het doven van de lichten een opportuniteit is voor drugsdealers. De impact van de facebookpost deint ook uit naar Bekkevoort waar een vergelijkbare maatregel werd genomen. Iemand kondigt zelfs de eerste dode aan en spreekt over schuldig verzuim van het bestuur.

Grondige analyse nodig

Vooruit wil nu weten weten of er voorafgaand aan het doven van de openbare verlichting een grondige analyse werd opgemaakt over de impact ervan op de veiligheid in de stad. De partij vraagt of uit die analyse aanbevelingen zijn gekomen en hoe men risico’s verbonden aan het doven van de verlichting kan beperken. Vooruit wil ook weten hoeveel het stadsbestuur kan besparen met het doven van de openbare verlichting.

Fractieleider van Vooruit Carina Jankowski pleit er in haar interpellatie opvallend voor dat het stadsbestuur zou moeten overwegen om binnen afgebakende zones in de stad het brandprogramma van de openbare verlichting te laten aanpassen om het veiligheidsgevoel weer te verhogen.

Diest is een van de steden waar momenteel versneld een verledding van de openbare verlichting gebeurt. Dat laat toe om het energieverbruik en de CO2-uitstoot gevoelig te verminderen. In principe moet die operatie afgerond zijn tegen 2030 maar in Diest zal dat al in 2027 het geval zijn. Door de verledding zal het verbruik dalen van 2.014.956 kwh per jaar naar 986.560 kwh per jaar. De CO2 uitstoot daalt van 403 ton/jaar naar 197,3 ton/jaar. Er wordt gekozen voor interactieve verlichtingstoestellen die toelaten om de verlichting te dimmen. Fluvius stelt zelf voor om dat inderdaad ook te doen met 50% van middernacht tot 5 uur ‘s morgens. Dit zou geen negatieve impact hebben op de zichtbaarheid ’s nachts.

Geef een reactie