Jenever uit Landen erkend als streekproduct

De graanjenever van Kris Wintmolders uit Landen is officieel erkend als streekproduct. Het Steunpunt Streekproducten, een onderdeel van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) organiseert ieder jaar drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De beoordelingscommissie is samengesteld uit specialisten uit alle voedingsdomeinen. In totaal kregen al 186 unieke streekproducten deze erkenning.

Al die streekproducten worden samengebracht onder het containerbegrip Eetbaar erfgoed. Daar zitten onder meer vleesproducten, dranken en zoetigheden bij.
Meer dan vier op de tien Vlamingen koopt minstens maandelijks een streekproduct. De producten worden geassocieerd als typisch en aan de streek gebonden, iets wat je kent van je grootouders en wat op traditionele wijze gemaakt wordt.

Landense graanjenever

Na een jaar avondschool kon Kris Wintmolders zelf moutwijn maken. Dat is de basis voor een ambachtelijke graanjenever. De regio waar hij woont en werkt heeft een lange stokerijtraditie. De plaatselijke heemkundige kring Pepijn@Landen telde in de 19e eeuw vier stokerijen verspreid over de deelgemeenten Neerwinden, Janshoven, Walshoutem en Eliksem. De streek beschikte over rijke landbouwgronden met een rijke graanoogst en er was bovendien voldoende water beschikbaar.

Vandaag haalt Kris zijn beslagwater uit een bron vlakbij de watertoren, een symbool voor Landen dat ook op het etiket van de Wintmolders-graanjenever prijkt. De Landense graanjenever is zeer zacht, hij bevat 20 procent moutwijn, wat hem een complexe graansmaak geeft met een lichte toets van jeneverbes. Het eindproduct bevat 30 procent alcohol, niet te sterk en een aanrader voor wie gin eens wil inruilen voor een echte Vlaams-Brabantse graanjenever.

Je kan de website van Wintmolders jenever hier raadplegen: wintmolders-jeneve.wixsite.com/jenevers

Meer info over streekproducten vind je op www.streekproduct.be.

Geef een reactie