Overnachtende ooievaars in Averbode zijn potentiele bewoners voor broedpalen in Zichem

In een tuin in Averbode zijn vandaag 24 ooievaars neergestreken. De dieren zitten er vanavond nog en blijven er dus allicht overnachten. Dat de ooievaars nu al terug zijn uit hun overwinteringsgebied is niet echt vreemd. Het begint de laatste jaren een vast patroon te worden en dat heeft veel met de klimaatverandering te maken. Experts vertellen ons namelijk dat de vogels geen duizenden kilometers meer weg vliegen naar Afrika. Ze overwinteren momenteel gewoon in Zuid-Europa, vaak in Spanje.

Er is nog een reden waarom de ooievaars vroeger terug komen en ook dat heeft met de klimaatverandering te maken. Omdat de winters bij ons minder streng zijn vliegen er al veel vroeger insecten rond. Laat dat nu toevallig ook het favoriete snoepje van een ooievaar zijn. Als de vogels dat voedsel niet willen missen moeten ze vroeger terugkeren.

Te lang in de overwinteringsgebieden blijven kan zelfs gevaarlijk zijn voor deze letterlijk vroege vogels. In veel van die landen zorgt de droogte voor meer voedselschaarste en een tekort aan water terwijl de ooievaars net een extra voorraad nodig hebben om de terugkeer te overleven.

Het worden dus spannende momenten voor de nieuwe broedpalen voor ooievaars in Zichem. De kans dat die al meteen een bewoner krijgen is reëel.

Geef een reactie