Eeuwenoude vereniging lokt opvallend veel jonge leden

De Hanekappers van de Keiberg! Het is een van de oudste tradities van carnaval in het Hageland. Blijkbaar ook een traditie die de jeugd weer aanspreekt. Tijdens de stoet van vorige zaterdag op de Keiberg liepen opvallend veel jonge mensen mee. De dag nadien, tijdens de stoet in Zichem, waren die opnieuw op het appel. De koning die zaterdag verkozen werd is ook iemand van de nieuwe lichting en vorig jaar waren zelfs de koning en zijn luitenant Hanekappers van de jongere generatie.

Carnaval vieren, dat begint met het juiste pak kiezen. In winkels zoals Festivalshop in Scherpenheuvel vind je meer dan voldoende inspiratie maar voor de Hanekappers is dat geen bekommernis. Ze dragen namelijk al decennialang dezelfde werkmansvest met sjaaltje en pet. De meeste leden hebben die ondertussen stevig volgepimpt met toffe pins en andere hebbedingetjes. Geen onderscheid tussen mannen en vrouwen overigens, bij de Hanekappers. Iedereen steekt in dezelfde tenue.

Al die blauwe vesten verzamelen op zaterdagmiddag aan het stamcafé. De keuze is simpel, er is er namelijk maar één op de Keiberg: café Welkom. Ze trekken daarna in een lange stoet door de kleine deelgemeente. Af en toe is er een tussenstop. Van rondtrekken krijgt een mens namelijk dorst.

Na de stoet staat dan het evenement van het jaar op stapel. De hanekap bepaalt wie volgend jaar de koning wordt en die koning mag een luitenant aanduiden die hem begeleidt op alle evenementen. Er wordt nog effectief een dode haan begraven waarvan enkel de hals boven de grond zichtbaar blijft. De leden mogen daarna geblinddoekt en met een zwaard proberen om die haan te onthoofden. Omdat niet iedereen even nuchter is en misschien ook niet even handig met een zwaard, worden de kappers begeleid door twee commissarissen. Die zijn broodnuchter en ze passen strikte veiligheidsregels toe. Als ze een kapper met zwaard benaderen zetten ze bijvoorbeeld eerst hun voet op dat zwaard.

Bjorn Serré mocht vorige zaterdag de roodfluwelen koningscape en de gepluimde hoed aantrekken. Hij is een jaar lang de man die voorop gaat bij de activiteiten van de vereniging. Bjorn koos Rik Crets als luitenant. Een sterke combinatie van jeugd en ervaring.

Je ziet hieronder een reeks foto’s van de rondtrek van de Hanekappers en van de hanekap op de Keiberg.


Geef een reactie