Opschudding over papiercontainer naast voetbalterrein MJ Zichem

Er is opnieuw commotie over afval dat op het openbaar domein wordt achter gelaten in Zichem. We noemen het bewust geen zwerfvuil of sluikstort omdat de omstandigheden anders zijn.
Op de Facebookpagina Zichem post een inwoner een reeks foto’s van een berg papier en karton die naast de papiercontainer aan het voetbalveld van MJ Zichem ligt. De man en zijn gezin hebben de puinhoop opgeruimd maar uit de reacties van andere mensen uit de buurt is dit iets wat blijkbaar vaker gebeurt. Een andere inwoner van Zichem reageert dat hij de zaak ook al eens heeft opgekuist.

Het is een fenomeen dat je ook wel aan de glascontainers ziet gebeuren. Als die containers vol zijn of als het glas te groot is om het door de openingen te schuiven wordt het soms gewoon naast de container achter gelaten. Blijkbaar is dat ook hier het geval. Onder het bericht staan een aantal suggesties om zulke situaties in de toekomst te vermijden. Iemand suggereert om een laddertje te plaatsen om de bereikbaarheid van de papiercontainer te verbeteren en uiteraard worden de ondertussen onvermijdelijke camera’s aangereikt als oplossing.

Papier dumpen op het openbare domein is niet zonder risico. De man die het opruimde bevestigt dat op een aantal dozen adressen staan. Vorige week werden in Scherpenheuvel en in Zichem een aantal sluikstortingen vast gesteld en het stadsbestuur heeft toen klacht ingediend bij de politie. Ondertussen zijn twee sluikstorters geïdentificeerd. Door de klacht krijgen zij geen GAS-boete maar worden ze vervolgd en dat levert allicht een boet op die vele malen hoger is dan de GAS-boete van 350 euro en de kosten voor de opruiming van 500 euro.

De feiten in Zichem zijn uiteraard van een heel andere aard. De oorzaak is collectief en allicht laten mensen hun papier hier achter met de beste bedoelingen om een vereniging te steunen. Je kan dat papier anders net zo goed in de gele container van Ecowerf stoppen. De ophaling daarvan is voorlopig gratis. Je betaalt enkel een gebruiksrecht maar dat is bijna verwaarloosbaar. Anderzijds komt ook de verantwoordelijkheid van de vereniging die dit organiseert onder de aandacht. Als de papiercontainer vol is lijkt dat een signaal om ervoor te zorgen dat de dumping van extra voorraad ontraden wordt of dat de container frequenter geleegd wordt.

One comment

Geef een reactie