Diest investeert in bewustmakingscampagne over cybercriminaliteit

Burgemeester Christophe De Graef opende dinsdagochtend, samen met agenten Kim en Jonas van politiezone Demerdal, een les over phishing in een klas van het zesde leerjaar in de basisschool Klaver3-Vleugt.
De burgemeester is goed geplaatst om het over cybercriminaliteit te hebben. De IT-infrastructuur van stad Diest werd in december 2022 gehackt en vandaag zijn nog niet alle vervelende gevolgen van die digitale inbraak opgelost. Vooral het emailverkeer en het betaalverkeer blijft sterk hinder ondervinden.

Daarmee is het hoge woord ook meteen gevallen. Email! De ganse dag door vallen er vervelende berichten in je mailbox met de vraag om even op een link te klikken omdat je een mooie prijs gewonnen hebt, om een terugbetaling te krijgen of omdat je je betaalbakje moet vernieuwen bij een bank waar je vaak niet eens klant bent. Veel van die emails zijn meteen herkenbaar. Slecht taalgebruik, een weinig zeggende inhoud of amateuristische beelden. Vaak zegt het adres van de afzender al veel. Maar sommige cybercriminelen leveren goed doordachte berichten af die ook zeer professioneel opgemaakt zijn. Als je dan toch op een link klikt zijn de gevolgen vaak ingrijpend. Eenmaal zo’n hacker in je systeem geraakt is de miserie niet te overzien. In Diest maar bijvoorbeeld ook bij het stadsbestuur in Antwerpen weten ze daar ondertussen veel over.

Het stadsbestuur van Diest en de politiezone Demerdal-DSZ investeren daarom in de bewustmaking rond de problematiek van cybercriminaliteit. Die campagne wordt uitgerold via de basisscholen. Diest is een belangrijke scholenstad. Ze kunnen dus vrij makkelijk veel leerlingen bereiken. Momenteel hebben negen scholen hun medewerking toegezegd: Vrije Basisschool De kleine Toekan, Vrije Basisschool Klaverdrie-Vleugt, KSD Basisschool Voorzienigheid, KSD Campus Sint-Jan, Freinetschool De Pit, Gemeentelijke Basisschool Schaffen, Gemeentelijke Basisschool Deurne, Gemeentelijke Basisschool De Buitenkans, De Lift Education.

Die bewustmakingscampagne is gericht op vrij jonge kinderen vanaf 8 jaar. Al vanaf het derde leerjaar krijgen de leerlingen een opleidingstraject aangeboden. Kinderen komen immers al heel snel op het internet terecht. Dat is een bewuste strategie in het onderwijs maar ook thuis staat de wifi en de laptop ter beschikking.
Precies daarom gaat deze campagne ook niet alleen over phising. Ze gaat zelfs breder dan enkel cybercriminaliteit. Ook informatie over beveiliging, data, auteursrechten en het correct gebruik van beeldmateriaal komen aan bod. De cyberwereld is een heel eigen realiteit met aparte spelregels maar ook met specifieke gevaren en uitdagingen. Het is belangrijk om de jongere generatie daar tegen te wapenen.

De tool waar alles rond draait is het computergame www.joinhackshield.com. Dat is een platform dat vooral in Nederland snel groeit maar dat internationaal wordt gepromoot. Hackshield is opgetuigd door een aantal grote IT-bedrijven en financiële instellingen. Zij hebben er alle belang bij dat het internet veiliger wordt. Het computergame is gratis en er komt geen publiciteit op. Het eerste level kan je gewoon online spelen. Voor hogere levels moet je je registreren en die registratie moet bevestigd worden door een van je referentiepersonen.

Steden en gemeenten kunnen een eigen domeintje afbakenen op de gamingsite. Het stadsbestuur van Diest heeft zo’n een eigen stekje aangemaakt. Het voordeel is dat je het game kan spelen met leerlingen uit je eigen omgeving. Op die pagina staat ook een rangschikking met niveau dat de gamers behaald hebben en het aantal punten dat je scoort.

Je kan die eigen pagina van stad Diest hier aanklikken (en deze link is veilig) https://be.joinhackshield.com/nl/gemeente/Diest

Je kan ook op de foto onderaan klikken om de pagina te openen, en ja, ook dat is veilig!

Diest heeft een eigen pagina op het gamingplatform. Je kan daar onder meer ook een rangschikking en het niveau van alle deelnemers vinden.

Er is in Diest ook geïnvesteerd in een promofilmpje waarbij onder meer beelden zijn gebruik die door ROB-TV gemaakt werden op het moment dat de hacking van de stadsdiensten bekend werd. In het filmpje spelen de leden van de kindergemeenteraad en de agenten Kim en Jonas een prominente rol.

Je kan het filmpje starten door op de foto te klikken (en ook die link is veilig)

In het promofilmpje gaat de politie op zoek naar hackers, na een tip van junior cyber agenten

Kinderen kunnen Hackshield individueel spelen, maar het kan onder meer ook in de klas. Wie zich registreert kan eerst aan de slag met een basistraining waarbij je vragen en een aantal problemen moeten oplossen en punten kunnen verzamelen. Die punten leveren shields op en uiteindelijk kan je opklimmen tot de rang van Junior Cyber Agent. Het uiteindelijke doel is dat de kinderen ook hun ouders en grootouders vertellen over wat ze leren in HackShield.

Het stadsbestuur van Diest organiseert in juni een huldiging. De beste cyberagenten maken kans op een mooie prijs. Details hierover volgen later nog. Voor een overzicht van het klassement kan je terecht op de Diest-pagina van HackShield.

One comment

  • Zeer goed initiatief van het stadsbestuur Diest. Hopelijk leest burgemeester Claes van Scherpenheuvel-Zichem dit artikel en sluit hij aan om de scholen in zijn gemeente een gelijkwaardige bewustmakingscampagne te laten beleven. Trouwens de politie DSZ neemt hier aan deel en wordt toch gefinancierd door beide steden. Dus dit initiatief mag een uitloop hebben naar de scholengemeenschap in Scherpenheuvel-Zichem.

Geef een reactie