Aarschot herdenkt zwaar oorlogsverleden tijdens Wapenstilstand

In veel Hagelandse gemeenten vond op vrijdag 11 november een plechtigheid plaats om het einde van wereldoorlog I te herdenken. In Aarschot ligt die plechtigheid toch net iets gevoeliger. De oorlog laat er ook vandaag nog een gruwelijk litteken na in de stad.

Wil je meer weten over het oorlogsverleden van Aarschot? Je kan het nalezen op deze pagina: https://holahageland.net/2022/04/16/podcast-de-renovatie-van-het-st-rochusmemoriaal-johan-noppen-en-gwendolyn-rutten/
Luister zeker ook even naar de podcast met burgemeester Gwendolyn Rutten en ereburger van de stad Johan Noppen.

De herdenking startte vorige vrijdag met een misviering die geleid werd door pastoor Rudy Borremans. Burgemeester Gwendolyn Rutten en een vertegenwoordiging van het schepencollege en van de gemeenteraad waren daarbij aanwezig. Daarna trokken de deelnemers in optocht naar het herdenkingsmonument op de Grote Markt. Ze werden daarbij voorafgegaan door een groep militairen uit Aarschot die nog in actieve dienst zijn. De Koninklijke Harmonie Oud-Strijders Aarschot zorgde voor een muzikaal accent.

Aan het monument volgde een bloemenhulde. Burgemeester Gwendolyn Rutten legde in haar speech de link naar wat er vandaag gebeurt in Oekraïne. Dat doet ze overigens wel vaker. Oorlog in Europa is een thema dat Gwendolyn Rutten duidelijk bezorgd maakt.

Na de plechtigheid op de Markt volgde nog een tweede bloemenhulde aan het monument van pater Raskin op de Raskinkade.

Pater Raskin heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Belgische leger gediend als brancardier. Hij werd tijdens een fietstocht in door de Duitsers bezet gebied gevangengenomen maar hij kon ontsnappen uit het Luikse fort La Chartreuse en kwam in 1915 aan de IJzer terecht. Daar werd hij ingelijfd bij de inlichtingendienst. Hij bracht als verkenner de vijandelijke voorposten nauwkeurig in kaart en verhoogde op die manier het effect van de Belgische artillerie. Verscheidene malen riskeerde hij zijn leven met een heldhaftigheid waarvoor hij later werd onderscheiden. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is pater Jozef Raskin aalmoezenier en vertrouwenspersoon van de koning Leopold III. Na de Belgische overgave wordt hij actief in de verzetsgroep Leopold Vindictive 200. De groep houdt zich bezig met het in kaart brengen van de Duitse legerinstallaties aan de Belgische kust. Op 1 mei 1942 wordt Raskin gearresteerd. Gedurende meer dan een jaar wordt hij van de ene gevangenis in Duitsland naar de andere overgebracht om uiteindelijk in Dortmund op 18 oktober 1943 te worden onthoofd.

De herdenkingsplechtigheid werd afgesloten in Het Gasthuis. Burgemeester Rutten overhandigde daar de opbrengst van het peterschapsconcert, dat georganiseerd werd door de 6de groep CIS, aan 2 goede doelen: Children’s Hope en de Koninklijke Harmonie Oud-Strijders Aarschot. Beide krijgen een cheque van ruim 1.000 euro.

Copyright foto’s onderaan Daniël Coppens | DC Media & Design

Geef een reactie