800 leerlingen in Scherpenheuvel-Zichem stappen samen op voor vrede

Alle scholen van Scherpenheuvel-Zichem toonden zich vorige vrijdag solidair voor vrede. Dat maakten ze duidelijk door vanuit hun school op te stappen naar de basiliek van Scherpenheuvel. Daar was tijd voor een gezamenlijke picknick.

Zo’n 800 leerlingen van Den Hulst en ’t Steltje Testelt, Ons Wereldje Okselaar, Onze-Lieve-Vrouw Scherpenheuvel, Sint-Jozefschool Messelbroek, Sint-Jozefschool Schoonderbuken, ’t Belhameltje Keiberg en ’t Stokpaardje Zichem stapten daarna samen van de basiliek naar de Mariahal. Elke leerling had een zelfgemaakt vlaggetje mee. Elke school had een eigen vaandel. In de Mariahal was nog tijd voor een kort vredesmoment.

De kleuren van Oekraïne waren uiteraard nadrukkelijk aanwezig in de optocht. Maar in tegenstelling tot wat in sommige media werd beweerd was dat niet de finaliteit van de actie. Wouter Goolaerts, een van de initiatiefnemers, benadrukt dat het vooral de bedoeling was om een statement te maken rond vrede in het algemeen en het besef dat zoiets bij jezelf begint. De scholen hadden hier in de weken voor de optocht rond gewerkt en er zou ook na de actie nog aandacht aan besteed worden. Ze willen op die manier een positief signaal geven over de grenzen van religie en levensbeschouwing heen.

Oorlog raakt ons allemaal. Kinderen voelen zich vaak machteloos en bang. Met de oorlog in Oekraïne, maar nog meer door de aanwezigheid van kinderen die gevlucht zijn, op school zelf, lijkt vrede geen evidentie meer. Toch blijven ze in de scholen geloven dat vrede mogelijk is. Daarom roepen de kinderen en de begeleiders iedereen op: als ieder van ons, jong en oud, zijn best doet, hoeft vrede geen droom te zijn.
De organisatoren beklemtonen ten slotte dat ze dankbaar zijn dat de stad en politie Scherpenheuvel-Zichem, de kerkgemeenschap van Scherpenheuvel, IJD Vlaams-Brabant en alle vrijwilligers hen ondersteunen bij deze oproep. Ook de veiling van Glabbeek krijgt een dankwoord. Zij zorgden ervoor dat alle kinderen een stukje fruit konden eten tijdens de picknick.

One comment

Geef een reactie