Grote kermisattracties in Diest naar site Den Amer

Volgende vrijdag, 8 juli, start de zomerkermis in Diest. De attracties staan voor de eerste keer opgesteld op twee locaties. De grotere kermisattracties verkassen naar de site aan Den Amer. Onder meer de lambada en de hoge glijbaan kan je daar vinden. De kleinere attracties, denk aan paardemolens en kermiskramen, blijven op en rond de Grote Markt en de Kaai.

Die opdeling wordt blijkbaar niet meteen geapprecieerd door de Diestenaren. Op de facebookgroep Diest, uw stad evolueren de reacties van sarcastisch naar ronduit afkeurend.

Uitbreiding terrassen laat onvoldoende plaats

De opdeling is onder meer gevolg van de beslissing om de terrassen van de horecazaken een zomerlang uit te breiden. Voor die uitbreiding is een kwalitatieve infrastructuur opgebouwd en dat kan niet zomaar afgebroken worden voor de kermis. Er is dus te weinig plaats om alle kermiskramen op de markt op te stellen.

Verantwoordelijke schepen Maurits Vande Reyde nuanceert dat echter. “Er komen zeven grote attracties naar Diest”, zegt hij. Die kunnen alleszins niet op de Grote Markt. Daarom hebben we die gegroepeerd aan Den Amer.

Stadsbestuur worstelt met kermisconcept

Het stadsbestuur in Diest worstelt al jaren met het concept kermis. Er werden de afgelopen jaren een paar proefballonnetjes op gelaten waarin zowel de locatie als het concept ter discussie werden gesteld.

Een paar jaar geleden werd even gespeeld met het idee om de kermis naar de citadel te verhuizen en dan meteen ook te kiezen voor een veel alternatiever concept met originele attracties. Dat hersengespin werd echter door de foorkramers niet meteen met veel enthousiasme onthaald maar er was ook een reglementaire beperking. De toegangswegen voldoen namelijk niet om op die site een kermis neer te poten. Tijdens de pandemie werd de kermis op site Den Amer geplaatst. Daar is voldoende ruimte, parking en sanitaire voorzieningen en het is op wandelafstand van het commerciële centrum. Organisatorisch werkte dat maar het heeft ook een nadeel. Kermis heeft nood aan een terrasje, een pintje, een frisdrank. Dat heeft de site van Den Amer niet.

De keuze die het stadsbestuur nu maakt is dus grotendeels pragmatisch. Er wordt enkel gekeken naar een middenweg om zoveel mogelijk foorkramers hun plaatsje te garanderen maar aan het concept wordt niet geraakt. Integendeel zelfs. Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in beleving en in randanimatie. Enkel woensdag 13 juli staat volledig in het teken van families. Alle gezinnen kunnen vanaf 11 uur al aan verlaagde prijzen genieten van de zomerkermis en de stad voorziet extra (kinder)animatie met onder andere steltenlopers en glittertattoos.
Dat is meteen ook het grote verschil met de kermis in bijvoorbeeld Scherpenheuvel. Daar staan vergelijkbare attracties maar er is ook iedere dag wel iets te doen om de kermis extra pigment te geven.

Prikkelarme slotdag

De kermis blijft in Diest tot maandag 18 juli. Die laatste dag is een prikkelarme dag. Die werd vorig jaar in het leven geroepen om ook kinderen en volwassenen met een handicap of gedragsstoornis een leuke en onbezorgde beleving van de kermis te bezorgen. Geluid, lichteffecten en andere omgevingsfactoren worden dan beperkt tot een minimum. Er is ook extra aandacht om mensen met een handicap langzaam en veilig op de attracties te laten gaan.

De kramen van de zomerkermis in Diest openen op vrijdagavond 8 juli om 17 uur. Tot en met 18 juli openen ze dagelijks vanaf 14 uur, op woensdag 13 juli al vanaf 11 uur.

Hagelandmarkt verhuist, ook kermis in Schaffen

Op woensdag 13 juli 2022 verhuizen de Hagelandmarktkramers van de Grote Markt en de Kaai naar de Koning Albertstraat. Ze maken voor één keer plaats voor de zomerkermis.

Van zaterdag 23 tot en met maandag 25 juli is er ook kermis in Schaffen. Op het Sint-Hubertusplein en de Pastorijstraat is de kermis elke dag open van 14 tot 21 uur.

Alle openingsuren en meer informatie vind je op www.diest.be/zomerkermis.

Geef een reactie