Hayabusa na 4 ronden ruim op kop tijdens WK skydiven voor militairen in Oostenrijk

In het Oostenrijkse Güssing vindt momenteel het CISM wereldkampioenschap skydiven voor militairen plaats. In normale omstandigheden is dat een formaliteit voor Hayabusa, het topsportteam van de Belgische defensie. Hayabusa won dat tornooi ondertussen twaalf keer op rij.

Alleen zijn de omstandigheden niet helemaal normaal. Het team moest op zeer korte tijd twee cruciale pionnen vervangen. David Grauwels stopte in het voorjaar van 2020 als lid van de viermansformatie skydivers. Hij werd cameraman van het team. Vorig jaar, onmiddellijk nadat Hayabusa de militaire wereldtitel pakte die ze momenteel verdedigen, kondigde ook Andy Grauwels aan dat hij ermee kapte. Andy trouwde met zijn Spaanse vriendin Nana Lopez en het koppel verkoos om in Spanje te blijven wonen. Dat was niet te combineren met zijn opdracht binnen defensie in België.

David Grauwels werd in de formatie vervangen door het Italiaanse supertalent Michele Silvi. Dat die snel op hetzelfde niveau zou komen als de veelvoudige wereldkampioenen van zijn nieuwe team, was duidelijk maar dat gebeurde uiteindelijk nog veel sneller dan verwacht. Minder dan een jaar na zijn inpassing in het team werd Hayabusa in augustus 2021 wereldkampioen in de open categorie in het Siberische Tanay. In november deden ze dat nog eens netjes over tijdens de militaire wereldkampioenschappen CISM in Qatar.

Andy Grauwels werd vrij snel vervangen door Neal Willems uit Zolder. Ook dat is een jongen met superveel talent maar net als Michele Silvi moest hij nog beginnen aan zijn opleiding als militair. Die is momenteel bijna afgerond maar uiteraard kon hij nog niet op topniveau worden ingeschakeld in het team. Dat werd dus improviseren maar eigenlijk was er maar één oplossing. David Grauwels is de enige die op korte tijd kon ingeschakeld worden in de complexe automatismen die dit topniveau vereisen. David is dus enigszins onverwacht opnieuw bezig aan een wereldkampioenschap als lid van de viermansformatie. Zijn functie als cameraman wordt nog tot 1 juli ingevuld door Koen Vangestel, een paracommando die een pak ervaring opdeed als cameraman in het videoteam van het trainingscentrum in Schaffen.

Voorlopig lijkt dat overigens prima te functioneren. Na vier ronden staat Hayabusa ruim aan de leiding in Oostenrijk. Ze wonnen ook al die rondes, enkel in ronde drie draaide Qatar evenveel geldige bewegingen als Hayabusa. Het Belgische team heeft momenteel 123 punten en een gemiddelde van 30,8. Qatar staat tweede met 114 punten en een gemiddelde van 28,5. Duitsland is derde maar die haalden slechts 97 punten en hebben een gemiddelde van 24,3.

Je ziet hieronder een filmpje van David Grauwels, Dennis Praet, Jeroen Nollet en Michele Silvi tijdens de CISM wereldkampioenschappen skydiven in Güssing – Oostenrijk.

Je kan verder lezen na het filmpje

Wij hadden vorige week een gesprekje met David Grauwels en die was erg optimistisch over de toekomst van het team. Het wereldkampioenschap in de open categorie, dat later dit jaar plaats vindt in Arizona, komt allicht te vroeg voor de Belgen. Neal Willems moet nog volledig worden ingepast in de formatie maar ook voor Michele Silvi is er opnieuw een uitdaging. Hij pakt de positie van Andy Grauwels in en moet dus andere automatismen aanleren. Hayabusa zal hoog eindigen in Eloy, Arizona maar het is een unieke kans voor de Amerikanen om in eigen land nog eens de wereldtitel te pakken.

David Grauwels denkt wel dat Hayabusa tijdens de wereldkampioenschappen in 2024 in Israël opnieuw de gouden plakken kan pakken. Hij is er ook van overtuigd dat het team daarna, zonder ongevallen, voor een periode van zeker tien jaar opnieuw vertrokken is voor een lange reeks topprestaties.

David Grauwels beklemtoont het belang van het vertrouwen dat defensie blijft hebben in het team. Er moet niet alleen geïnvesteerd worden in de vijf topsportstatuten, er is ook omkadering en begeleiding, transport en materiaal nodig. Anderzijds krijgt defensie ook een mooie return voor die inspanning. De prestaties van Hayabusa zijn belangrijk voor het imago van defensie maar de teamleden bouwen ook een gigantische technische knowhow op waar ze onder meer binnen het Special Operations Regiment nuttig gebruik kunnen van maken.

One comment

Geef een reactie