Opnieuw vogelgriep bij hobbykweker in Zoutleeuw

Op een pluimveebedrijf in Zoutleeuw is opnieuw hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. De dieren op die besmette site worden geruimd maar ook in de ruime regio rond Zoutleeuw moeten particuliere en professionele pluimveehouders rekening houden met maatregelen.

In een straal van drie kilometer rond het bedrijf wordt een beschermingszone ingesteld en binnen een straal van tien kilometer wordt een bewakinszone opgelegd. Dat betekent dat onder meer sommige straten in Bekkevoort, in Halen en in Herk-De-Stad binnen die zone vallen. In Bekkevoort zijn dat bijvoorbeeld de Provinciebaan, de Herenbosstraat, de Netelzeepstraat en de Groenstraat.

Particulieren die pluimvee houden moeten die opnieuw ophokken zodat ze niet in contact kunnen komen met wilde vogels. Ook voederen en drenken moet binnen gebeuren en daarbij mag geen oppervlakte- of regenwater gebruikt worden waar ook wilde vogels toegang toe hebben. Verplaatsingen van pluimvee of eieren mogen niet binnen de bewuste zone tenzij het om een doorvoer zonder tussenstops gaat.

Professionele kwekers worden door het FAVV persoonlijk benaderd.

Op deze interactieve kaart kan je gedetailleerder inzoomen op die bewakingszone.

Geef een reactie