Diest bewaart scheepsbel van mijnenjager Lobelia tijdens onderhoud

Diest is al sinds 1988 peterstad van de mijnenjager Lobelia. Dat schip moet een groot onderhoud krijgen en dat duurt ongeveer een jaar. Traditioneel wordt in die periode de scheepsbel bewaard in de peterstad. Afscheidnemend commandant van de Lobelia, Frédéric Boulanger en de bemanning van de mijnenveger overhandigden donderdagochtend die bel aan burgemeester Christophe De Graef. Dat gebeurde met militaire eer.

Tripartite mijnenjager

De M921 Lobelia is een zogenaamde tripartite mijnenveger. Dat type van schepen werd ontwikkeld door België, Nederland en Frankrijk. De romp is gebouwd in glasvezelversterkt polyester. Dat is sterker dan staal en het is onderhoudsarm. De Lobelia moet slechts om de vier jaar een groot onderhoud krijgen. Die periode breekt nu aan. Het zal ook een van de laatste keren zijn dat het schip onderhoud krijgt. De levensduur van tripartite schepen kan niet verlengd worden. De Lobelia kan maximaal tot 2030 in de vaart blijven. België heeft echter 6 nieuwe mijnenjagers aangekocht en die worden vanaf 2024 geleverd.

Lobelia dit jaar nog stevig getest

Voordat het schip tijdelijk uit de vaart wordt genomen werd de M921 Lobelia en de bemanning ervan nog stevig getest. Het schip nam begin dit jaar deel aan een internationale militaire operatie van de NAVO. Operatie Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) is een permanente alliantievloot, die een groep schepen verzamelt die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van mijnen. Daarnaast maakt de groep ook deel uit van de NATO Response Force (NRF), een snelle reactiemacht van de NAVO.

Sinds 14 maart 2022 was het SNMCMG1 ook betrokken bij een grootschalige NAVO-oefening: Cold Response 2022. Aan deze jaarlijkse oefening in Noorwegen nemen tienduizenden militairen deel, geflankeerd door ongeveer 200 vliegtuigen en meer dan 50 schepen uit heel Europa en Noord-Amerika. Ondanks de huidige context van de invasie van Oekraïne door Rusland, werd de oefening voortgezet om te laten zien dat de NAVO in staat is vastberaden te reageren op elke dreiging, waar die ook vandaan komt.

Cold Response was de ideale gelegenheid voor de Lobelia en haar bemanning om in koude weersomstandigheden samen te werken met andere naties binnen de alliantie. De schepen van de SNMCMG1-groep werden in het noorden van Noorwegen ingezet om onderwateroperaties tegen mijnen uit te voeren.

Commandant Frédéric Boulanger neemt afscheid

Commandant van de Lobelia Frédéric Boulanger overhandigde de scheepsbel aan burgemeester Christophe De Graef. Het was meteen ook het afscheid van Boulanger als commandant van Lobelia en zijn bemanning. Frédéric Boulanger wordt de nieuwe commandant van de duiker-ontmijners.

Admiraal De Beurme aanwezig

Bij de plechtigheid was ook admiraal Jan De Beurme aanwezig. Admiraal De Beurme is de commandant van de marinecomponent. Hij is vleugeladjudant van de koning en momenteel ook plaatsvervangend Benelux-admiraal. Hhet regiment paracommando was vertegenwoordigd door korpsadjudant Frank Ponet van het trgc Schaffen en door commandant Guy Devriendt.

Admiraal Jan De Beurme was aanwezig bij de plechtigheid

Commandant Frédéric Boulanger neemt afscheid

Geef een reactie