Aspiravi start met de bouw van 2 extra windturbines langs E314 in Bekkevoort

Aspiravi start binnenkort met de bouw van twee extra windturbines langs de snelweg E314 op het grondgebied van Bekkevoort. De funderingswerken voor die turbines werden al in mei afgewerkt. In principe moeten de werken in het najaar van 2022 afgerond zijn en kunnen beide turbines stroom beginnen aanleveren.

Jaarlijks zullen de 2 nieuwe windturbines in Bekkevoort zo’n 7.700 ton CO2-uitstoot vermijden. Dat maakt de energietransitie opnieuw wat concreter maar het draagt ook bij tot de energie-onafhankelijkheid van het buitenland. In de huidige internationale context is dat plots een stuk relevanter geworden

De voorbije weken en dagen waren er omvangrijke nachtelijke transporten naar de werf om de grote onderdelen van de turbines ter plaatse te brengen. Het gaat onder meer om de wieken, met elk een lengte van 58 meter, de gondel en de rotor van één van beide windturbines. Momenteel wordt nog gewacht op de levering van de grote torendelen. Van zodra die op de werf geleverd zijn, kan de eigenlijke opbouw van de windturbine starten. De transporten van de grote onderdelen van de 2de windturbine zijn voor volgende week gepland.

De turbines die Aspiravi bouwt langs de E314 hebben een ashoogte van 120 meter en wieken van 58 meter. Het gaat om zeer performante machines, elk met een vermogen van 3,6 MW.
Voor de bouw van de windturbines is reeds een speciale kraan opgebouwd met een gieklengte van 141 meter, die de erg zware onderdelen kan hijsen. Als de weersomstandigheden goed zijn, worden de 2 windturbines in juli opgebouwd.

One comment

Geef een reactie