Politie voert handhaving inhaalverbod in fietszone op

Diest | Het grootste gedeelte van het centrum van Diest kreeg in september 2020 het statuut van fietszone. In zo’n zone mogen automobilisten de fietsers niet voorbijsteken. De maximumsnelheid bedraagt 30 km/uur.
Vooral het inhaalverbod blijft een moeilijk punt en het blijft ook op de sociale media een oorzaak van aanhoudende ergernis, zowel bij automobilisten als bij fietsers overigens.

Het stadsbestuur investeerde sterk in sensibilisering. Bij het binnenrijden van de fietszone hangen grote banners, er staan platen op de bloembakken en de inwoners kunnen posters voor hun raam hangen. De repressieve handhaving van het inhaalverbod bleef initieel relatief beperkt. Politiemensen van de zone Demerdal schreven vorig jaar 39 boetes uit voor dergelijke inbreuken.

Die strategie lijkt echter niet voldoende en daarom worden de controles nu opgevoerd. Dat gebeurde vorige woensdag onder meer in de Hasseltsestraat en in de omgeving van school De Buitenkans in Molenstede. Op beide plaatsen werden telkens 8 bekeuringen uitgeschreven. In totaal zijn er dit jaar al 58 boetes uitgedeeld voor de overtreding van het inhaalverbod.

Handhaving hand in hand met sensibilisering

Korpschef Jan Konings benadrukt dat toezicht houden op een specifieke verkeerssituatie zich niet enkel uitdrukt door het aantal pv’s dat de agenten uitschrijven. De korpschef zou liever zien dat er helemaal geen overtredingen zijn want dat zou betekenen dat de regels worden gevolgd. Het aantal fietsers in de binnenstad neemt echter toe en zeker in de zomer zal er daarom meer gecontroleerd worden.

Burgemeester Christophe De Graef vindt het belangrijk dat zijn bestuur, samen met extra controles, verder blijft inzetten op sensibilisering. Met de campagne Fiets Voorop wil het bestuur de regels binnen een fietszone opnieuw verduidelijken. Binnenkort start ook een campagne met fietsambassadeurs die zelf getuigen over hun ervaring als fietser. Ook in de deelgemeenten komen fietsstraten. In Molenstede en Kaggevinne is dat al het geval. Binnenkort is ook Schaffen aan de beurt.

Je kan de regels van de fietszone in Diest nalezen op deze pagina: www.diest.be/fietszone.

Geef een reactie