Het wordt wel een heel druk weekend in het Hageland

U hoeft zich dit weekend niet te vervelen in het Hageland.

Liefhebbers van ons militair erfgoed of dito geschiedenis kunnen zaterdagvoormiddag op de citadel van Diest de jaarlijkse herdenking van het overlijden van kolonel Edward Blondeel bijwonen. Blondeel is de stichter van de Belgische SAS, een eenheid die later zal overgaan in het eerste regiment paracommando.

Er is een korte parade en een bloemenhulde aan het monument van Blondeel dat in de omgeving van de poort van de citadel staat. Het is zeer waarschijnlijk dat generaal op rust Johan Peeters een speech geeft. Generaal Peeters is zich recent meer gaan bezig houden met de toekomst van het Pegasusmuseum en de herbestemming van de citadel. Dat is niet onbelangrijk. De generaal heeft een invloedrijke relatiekring die dit erg complexe dossier vooruit kan helpen.

De plechtigheid wordt georganiseerd door KTSA, de vereniging van ex-para’s die de geest van het regiment in Diest blijft verankeren. Aanvang 10.45 uur op het paradeplein van de citadel.

Liefhebbers van zware pk’s moeten naar Bekkevoort. Daar is vrijdagavond de Trekkertrek gestart. Op zaterdag 21 en zondag 22 mei gaan traktoren en 4×4 voertuigen in verchillende categorieën de strijd met mekaar aan om zoveel mogelijk gewicht te verslepen over een reglementair vastgelegde afstand De wedstrijd vindt plaats op een weide vlakbij de oprit van de E314 in Bekkevoort.

In het centrum van Bekkevoort vinden overigens het ganse weekend dorpsfeesten plaats. Op zaterdag 21 mei is er een dorpsspel gebaseerd op de format van Homo Universalis. ‘s Avonds zijn er optredens van Soul 4 You, Men and a Lady en Covers on the Rocks. Op zondag 22 mei is er een vrijetijdsmarkt met optredens en demo’s van de verenigingen in het dorp. Onder meer de politiezone werkt mee en zij krijgen assistentie van de civiele bescherming. Er is kinderanimatie en er staan springkastelen. Er is ook een boekenverkoop en een kunsttentoonstelling.

De dorpsfeesten gaan door op het dorpsplein voor de KBC Bank.

Archeologiedagen

Wie het wat wetenschappelijker wil aanpakken kan naar de Archeologiedagen. Overal in Vlaanderen zijn er boeiende maar vaak zeer uiteenlopende evenementen over archeologie. In Zichem kan je naar de openluchttentoonstelling “De versterkte stad Zichem” aan de Maagdentoren. Je hoeft dat overigens niet absoluut dit weekend te doen want de expo blijft nog staan tot 31 juli.

Een aantal gemeenten uit het Merodenetwerk organiseren samen activiteiten rond de schansen in de regio. In Laakdal, Herselt en Scherpenheuvel zijn er op zaterdag 21 mei fietstochten langs een aantal schansen, in Tessenderlo kan je op zondag 22 mei naar een tentoonstelling over de Looise schansen.

Alle info op https://www.cultuurenerfgoeddemerode.be/archeologiedagen-2022/activiteiten-op-20-21-en-22-mei

Inclusieve speeltuin, interculturele wandeling, korte keten en muzikale tuinenwandeling

Op zondag 22 mei heeft het stadsbestuur van Diest drie activiteiten aan mekaar geschrankt. Om 13 uur gaat de inclusieve speeltuin in de omgeving van het zwembad en het Warandestadion open. Om 14 uur is er een interculturele wandeling die start op de Grote Markt en daarna passeert bij de Turkse Moskee (Vervoortplaats 17), het Marokkaans gebedshuis (Leuvensestraat 75), de Diestse Vrijzinnigen (Michel Theysstraat 5), de Ark-kerk (Hasseltsestraat 31), de Sint-Sulpitiuskerk (Grote Markt), de Sikh-gemeenschap (Commissaris Neyskenslaan 5) en eindigt aan de Troostplek (Sint-Jansruïne). Om 15 uur tenslotte, is er de officiële opening van de korte keten automaten aan CC Den Amer. Van 11 uur tot 17 uur kan je daar naar een korte keten markt. Een aantal boeren zorgen voor proevertjes.

Ook al op 22 mei is de eerste muzikale tuinenwandeling van Davidsfonds Diest onder leiding van stadsgids Hilde Draelants. De wandeling vertrekt om 14 uur aan de trappen van de citadel. Je leest er hier meer over: https://holahageland.net/2022/05/19/ontdek-unieke-verborgen-stadstuinen-tijdens-een-muzikale-tuinenwandeling/

Cultuur en brandweer

Zin in een stevige brok cultuur met een lach en een traan. Zowel op zaterdag- als op zondagavond om 20 uur kan je op de citadel naar de voorstelling Sono io? van Circus Ronaldo.

Liefhebbers van Abba moeten op zaterdag 21 mei naar Den Egger in Scherpenheuvel. Tributeband Abba Gold brengt daar Knowing Me Knowing You. De band deed het publiek eerder al twee keer stevig uit het dak gaan. Allicht gebeurt dat dit weekend opnieuw.

De hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost organiseert een aantal open dagen en de eerste daarvan vindt op zondag 22 mei plaats in de kazerne van Aarschot. Van 10 uur tot 17 uur kan je er demonstraties meemaken en de kazerne bezoeken.

Geef een reactie