Schaffense auteur schrijft boek voor mensen die houden van het leven en de liefde

Auteur Katrien Van Effelterre uit Schaffen kan zo langzamerhand uitpakken met een redelijk uitgebreid portfolio aan eigen werk. De schrijster bracht begin mei Rijp uit, een zogenaamde coming of age roman. Dat is een heel specifiek genre waarin het hoofdpersonage van het boek doorheen het verhaal evolueert van een tiener naar een volwassen persoon. Het genre focust vooral op de morele en psychologische aspecten van die evolutie. De sexuele identiteit is ook vaak prominent aanwezig.

Rijp is al het achtste boek van de auteur. Ze profileerde zich aanvankelijk vooral als een schrijfster van thrillers maar ondertussen staan er ook twee romans en zelfs een managementboek op haar persoonlijk volgeschreven boekenplank.

Het hoofdpersonage van Rijp, de achttienjarige Andreas Willemsen, belandt in een hortus conclusus, zeg maar een besloten tuin in verstaanbaar Nederlands. Dat is niet alleen letterlijk maar ook psychologisch zo. Terwijl zijn beste vrienden een reis maken door de Verenigde Staten, moet hij van zijn vader twee maanden in de cafetaria van een botanische tuin gaan werken. Barstend van testosteron wordt hij als het ware opgesloten in een volgens hem idiote, saaie tuin waar alleen oude mensen komen. Hij denkt dat zijn leven aan hem voorbij gaat. Het leven, dat zijn vooral de meisjes, want dat is het enige waaraan hij kan denken.

Psychologisch zit hij opgesloten in een soort vagevuur tussen zijn kindertijd en de vrijheid van het volwassen leven.

Het is echter een illusie te denken dat hij alle plezier mist. Want uitgerekend op zijn saaie werkplek, wordt hij getuige van de lust van twee nachtelijke bezoekers, en later ook van de echte Liefde met hoofdletter. Het soort dat je van je sokken blaast en dat op je pad komt wanneer je dat het minste verwacht.

De Leuvense Kruidtuin als inspiratie

Het idee achter dit boek ontstond volgens de auteur tijdens een wandeling in de Kruidtuin van Leuven, de stad waar de auteur jarenlang zelf heeft gestudeerd en gewerkt.
Zo’n tuin voelt als een wereld binnen een wereld, zeker als hij ommuurd is en daardoor een cocon van beslotenheid vormt. Stap je de tropische serre binnen, dan beland je als het ware in nog een intiemere, magische wereld die haar eigen verhalen voortbrengt. Bij de planten, vogels, vlinders en insecten die er leven, maar ook bij de mensen die er komen.

Het verhaal van Andreas Willemsen

De tachtigjarige Madeleine Liefkens – Lena – komt elke dag koffie drinken in de cafetaria van de tuin die een cruciale rol heeft gespeeld in haar eigen turbulente en aangrijpende liefdesgeschiedenis. Langzamerhand verandert Andreas’ ergernis tegenover Lena in sympathie en ontroering, bij het ontdekken van haar verhaal, dat op verrassende wijze met het zijne vervlochten raakt.
Rijp is een humoristisch, sensueel en meeslepend boek dat weinigen onberoerd zal laten. Voor wie houdt van ironie, van het leven met al haar twijfels en schaamte, en van de liefde.

Vanaf 1 mei is het boek te koop bij onder meer Standaard Boekhandel en op bol.com
ISBN-nummer: 9789083233741
Uitgeverij: aquaZZ
303 pagina’s
Prijs: 21 euro

Geef een reactie