Graspollen stijgen geleidelijk naar alarmniveau

Het wordt de volgende dagen meer dan 25 graden. Ideale omstandigheden voor een tochtje door de Hagelandse natuur maar wie allergisch is aan graspollen kan daar vanaf nu last van hebben. Volgens de metingen van het Nationaal Aerobiologisch Meetnet AirAllergy van Sciensano zijn de graspollenconcentraties in de lucht sinds begin mei zeer geleidelijk gestegen. In België heeft minstens 1 op de 6 mensen last van allergische reacties door graspollen.

Een risicoperiode die pas in juli eindigt

Het graspollenseizoen duurt van mei tot juli, met een bijzonder intense periode in juni. Dit is het gevolg van de opeenvolgende bloei van meer dan honderd soorten die samen de grassenfamilie vormen. De eerste grassen zijn al zichtbaar op open terrein en de meest gevoelige personen hebben de eerste symptomen al kunnen ondervinden.

Sinds vorig jaar loopt in ons land een grote actie onder de naam ‘Maai Mei Niet’ ten bate van de biodiversiteit. De vraag is of daardoor ook het risico op een directere blootstelling aan stuifmeel vergroot. Of dat het geval is, zal verder wetenschappelijk onderzoek nog moeten uitwijzen maar alleszins is blootstelling aan de pollen moeilijk te vermijden. Het stuifmeel van grassen, die soms zelfs tientallen kilometers verderop groeien, is in zulke hoge concentraties in de lucht aanwezig dat het eenvoudigweg onmogelijk is om blootstelling te vermijden.

Symptomen vergelijkbaar met covid

De klinische symptomen van hooikoorts zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus en sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel. De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid of COVID-19 en het fenomeen kan complex zijn in het geval van een  kruisallergie. Sciensano raadt aan om in geval van twijfel direct contact op te nemen met uw arts of uw allergoloog.

Geef een reactie