Benefiet voor Daan Van Nerum levert bijzonder knap resultaat op

Daan Van Nerum uit Bekkevoort lijdt aan een zeer zeldzame spierziekte. Zo zeldzaam zelfs, dat er geen echte benaming voor bestaat. De 22-jarige jongen beschikt maar over 60% van de spiermassa die een vergelijkbare jongen van zijn leeftijd gemiddeld heeft.

Ook het bindweefsel van zijn spieren is van slechte kwaliteit. Daardoor kan hij slechts kort rechtstaan. Kleine afstanden kan hij nog zelfstandig afleggen, maar voor langere trajecten moet hij zich behelpen met een rolstoel.

Daan woont in een leefgroep in het Antwerpse. Om zijn vrije woensdagmiddagen te vullen begon hij een zestal jaar geleden rolstoelhockey te spelen.  Enkele vrienden uit zijn leefgroep deden dat namelijk ook al.  Daan bleek stevig wat aanleg te hebben voor deze sport en hij werd geselecteerd voor het Belgische nationale team op het WK in Zwitserland.  Om op niveau te kunnen presteren moet Daan een aangepaste rolstoel hebben. Voorlopig speelt hij in een geleende stoel van zijn club, de Powerchairhockey Wheelblazers Antwerpen. Zij kregen de rolstoel van een oud-lid van de club. 

De rolstoel is echter niet afgestemd op de specifieke fysieke capaciteiten en beperkingen van Daan.  Een nieuwe rolstoel kost al snel meer dan 15.000 euro, een bedrag dat voor het gezin van Daan een zware dobber zou zijn. Het gezin telt drie kinderen en de jongste dochter heeft dezelfde ziekteverschijnselen als haar broer. De mama van Daan heeft al tweemaal moeten vechten tegen borstkanker.

Bekkevoort toonde zich van zijn meest solidaire kant en een aantal mensen startten een crowdfunding op om dit bedrag kunnen bijeen te krijgen. Coronaperiode hielp natuurlijk niet echt om veel activiteiten op poten te kunnen zetten. In november 2021 staken Filip Van Meensel, Geert Van Laer en Luc Vandevenne de koppen bij elkaar om de laatste centjes bij elkaar te krijgen en de aankoop van de rolstoel te kunnen bekostigen. Dat zou gebeuren met een benefiet. De eerste geplande datum in januari 2022 werd door de pandemie achterhaald maar uiteindelijk kon de benefiet op 10 april doorgaan.

’s Morgens konden de deelnemers kiezen uit wandelingen van 5, 11 en 17 km. Er was ook een rolstoelwandeling. The Mutes, het jeugdorkest van plaatselijke fanfare De Eendracht, zorgde voor het muzikale accent. 
Op het voetbalterrein van Sporting Molenbeek konden de jongsten zich uitleven op verschillende springkastelen. ’s Middags gaven de leden van K9 Underdogs demonstraties van hun kunnen en er was een match van het damesteam van Sporting Molenbeek tegen Heide Linter. Op het parcours van de wandeling was een jeneverstand opgebouwd en in de kantine van Sporting Molenbeek stond de tapkraan de ganse dag open.

Het mooie weer en de sterk verbeterde coronasituatie zorgden ervoor dat er veel mensen afzakten naar deze organisatie en dat bracht uiteraard nogal wat geld in het laadje.

Hoeveel exact werd duidelijk op Paasdag. Dan werd de voetbalderby Sporting Molenbeek -VC Bekkevoort gespeeld, een match die trouwens op een scoreloze 0-0 eindigde, en dat was het ideale moment om de cheque aan Daan te overhandigen. Hij gaf zelf eerst de aftrap en volgde de wedstrijd langs de zijlijn.

De opbrengst van alle activiteiten kreeg nog een onverwacht stevige boost door de inbreng van de overblijvende bestuursleden van de gestopte voetbalclub De Zon Wersbeek. Zij hadden een cheque van 5.000 euro mee. Daardoor kon de opbrengst van de benefiet uiteindelijk afgeklokt worden op 12.327 euro. Een uiterst warm en welkom resultaat dat Daan toelaat om een rolstoel op maat aan te kopen en zijn sportieve prestaties naar een nog hoger niveau te tillen!

Foto’s en informatie DAVID VAN THIENEN

Geef een reactie