De school van toen in honderden foto’s en zelfs een echt klasje

Over het thema van van Erfgoeddag2022 is heel veel te vertellen. De school van toen. De digitalisering heeft impact op alle aspecten van de samenleving maar zeker ook op de manier waarop scholen zich organiseren.

In Bekkevoort zijn ze vorig weekend al begonnen aan Erfgoeddag. Ze maken er daar een veertiendaagse van en daar steekt ook een idee achter. De studenten die vandaag op de ergonomisch uitgemeten schoolbanken zitten kunnen zich maar moeilijk voorstellen hoe het er vijftig jaar geleden nog aan toe ging. Daarom organiseert het lokaal bestuur, samen met de Erfgoedraad en de Heemkring, gegidste rondleidingen in de expo die in het gemeentehuis werd uitgestald.

Daar kan je een indrukwekkende collectie didactisch materiaal en oude foto’s gaan bekijken maar er staat ook een echt klasje inclusief houten banken, telraam, schoolboeken en wandplaten. En klompen. Sneakers waren toen namelijk nog niet uitgevonden. De expo toont de geschiedenis van de schooltjes in Bekkevoort tot in 1978. Geen spoor van zelfs maar het prille begin van digitale applicaties. Het woord zelf moest zelfs nog worden bedacht denken wij.

Op donderdag 21 april kan je de expo vrij bezoeken tussen 17 en 20 uur. Op Erfgoeddag zelf is de expo open van 10 tot 18 uur. Wie er dan niet kan bij zijn heeft een herkansing op maandag 25 april (van 9 tot 12 uur) of om woensdag 27 april (13.30 tot 15.30 uur) Daarna gaat dit unieke materiaal weer naar de respectievelijke eigenaars.

Je kan ook een geleid bezoek voor je vereniging vragen via 013/46 05 51.

Geef een reactie